Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Erik dekker: ‘Ik was een mafkees’

Na zijn vertrek als ploegleider bij LottoNL-Jumbo was het even rustig rond Erik Dekker (47), maar dat wil niet zeggen da...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Na zijn vertrek als ploegleider bij LottoNL-Jumbo was het even rustig rond Erik Dekker (47), maar dat wil niet zeggen dat hij heeft stilgezeten. De drievoudig etappewinnaar in de Tour de France rijdt tegenwoordig op de mountainbike. Later deze maand doet hij mee aan een achtdaagse wedstrijd in Australië. “Tot een jaar geleden dacht ik: zonde van het geld. Nu heb ik iets van: waarom niet?” 

Het is een tijdje stil geweest na je vertrek als ploegleider bij LottoNL-Jumbo, nu twee jaar geleden. Wat ben je gaan doen?

“Ik had me voorgenomen eerst een tijdje niks te doen, maar ik ben vrij snel begonnen met het geven van lezingen en clinics. Dat geeft me veel vrijheid om dingen te doen die ik leuk vind en waar ik energie van krijg.” 

Kun je omgaan met die vrijheid? Geen last van het zwarte gat?

“Dat was wel even een dingetje, hoe ik mijn dagen nu moest invullen. Maar daar had ik geen enkel probleem mee. Dat zou het wel zijn als ik zelf niet meer zou kunnen sporten. Ja, dat zou een stuk vervelender zijn dan het moeten stoppen als ploegleider.”

Toch was dit pas het tweede jaar dat je geen rol had in de Tour de France. Moeilijk?

“Nee, helemaal niet. Je zit er alleen wel minder in. De Tour begon voor mij altijd al dagen van tevoren, nu pas op zaterdagmiddag. Maar ik lees en kijk alles en dan word je vanzelf weer meegezogen en vind ik het bere-interessant wat er alle- maal gebeurt. Ik blijf natuurlijk liefhebber.”

Je bent tegenwoordig druk aan het mountainbiken! Hoe is dat zo gekomen?

“Ik ben het laatste jaar gaan beseffen dat als ik ergens een uitdaging in zie en het me leuk lijkt, het gewoon moet doen. Ik ga straks de Crocodile Trophy rijden, een wedstrijd in Australië van acht dagen. Eind juli heb ik ook een week in Polen gereden. Tot een jaar geleden had ik gedacht: dat kost allemaal duizenden euro’s en dan ga ik een week kapot zijn, zonde van het geld. Maar nu heb ik zoiets van: waarom niet? Geld is niet het grootste probleem, ik heb er de tijd voor en nu ben ik nog fit. Ik doe heel wat anders dan ik gewend ben en daar kan ik weleens heel blij van worden.”

En dat word je?

“Dat is nog even afwachten, haha! Nee, ik vind het leuk om te doen, maar ik ben er ook wel achter dat het heel anders is dan gewoon wielrennen. Ik doe ook al een paar jaar aan veldrijden, daarvan wist ik al dat de factor techniek best groot is. Dat is bij mountainbiken ook zo. De afdalingen in Australië zijn voor mij een grotere uitdaging dan een klim. Het kost me een hoop energie en ik laat daar ook tijd liggen. Dat valt uiteraard niet te compenseren, want het zijn allemaal goede atleten die meedoen. Winnen is ook niet de insteek, ik wil vooral kijken wat het me brengt.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele interview van Jarry Populier met Erik Dekker lezen? Bestel hier dan de nieuwe Panorama, of lees het in Blendle.