Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Alle wegen leiden naar Urk

De politie doet onderzoek naar een liquidatie in Urk, ondertussen zijn er meerdere drugsonderzoeken met een lijn naar het voormalige eiland.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het vissersdorp op de Noordoostpolder komt deze week voor in meerdere berichten over drugshandel en liquidaties. Daarmee neemt Urk anno 2018 een centrale plek in in de Nederlandse misdaad. Een korte inventarisatie van het Urker nieuws van - alleen al - afgelopen week.

49,3 kilo

De Telegraaf meldt dat een van de twee Urker broers die begin dit jaar naar Zweden reisden met een grote hoeveelheid drugs, 49,3 kilo hasj binnenkort voor de rechter komt. De mannen uit Urk werden bij de Deens-Zweedse grens gearresteerd. Het gaat om Piet K. Samen met zijn broer Jakob dacht hij 'verkleed' als wintersporter wel even een grote partij naar Zweden te kunnen exporteren. Hem wacht mogelijk een lange gevangenisstraf. Broer Jakob is vrijgelaten.

Liquidatie

Het Parool meldt dat er de afgelopen 24 uur een doorzoeking is geweest in een woning aan de Breezand in Urk. Dit zou zijn in verband met een liquidatieonderzoek. Lastig te duiden om welke zaak dit gaat. Feit is dat er in een recente drugszaak omtrent een Urker viskotter ook sprake was van een liquidatieonderzoek. Drugsverdachten Ferry B. (uit Den Helder) en de Pakistaanse Amsterdammer Mohammed S. zouden hebben getracht een rivaal uit te schakelen in het dorpje Hippolytushoef.

Landelijke Eenheid

Afgelopen zondag was de politie ook al op grote schaal actief in Urk. De politie is zondag gestart met een grote politieactie op het bedrijventerrein Zwolse Hoek op Urk. Er werd een inval gedaan in een bedrijfspand op het bedrijventerrein. Dit gebeurde naar verluidt in een lopend onderzoek van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de politie. Er zou een mogelijke opslag van chemicaliën voor de productie van synthetische drugs in het pand aanwezig zijn.

Vonnis

Tot slot was er het verhoor van schipper Johannes N. Hij was eigenaar van viskotter Z-181 en werd vorig jaar in Harlingen met 260 kilo cocaïne aan boord werd gesnapt. De Urker kreeg in mei 4 jaar cel voor zijn aandeel in de drugssmokkel. Hij heeft steeds volgehouden dat hij werd bedreigd en onder druk is gezet om drugs uit zee op te vissen. De rechtbank Amsterdam verhoorde hem maandag achter gesloten deuren in de zaak tegen zijn vermeende opdrachtgevers, de hierboven al genoemde Mohammed S., Ferry B. en ook Leendert R. - verdachten tegen wie inmiddels al forse straffen zijn geëist. De rechtbank wikt en weegt op dit moment nog over het vonnis.