Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Stoute' Max Verstappen krijgt taakstraf na vloeken: 'F*cked'

De baan aanvegen na een race? Plastic bekertjes verzamelen op de tribune? Welke straf Verstappen precies krijgt is niet bekend.

Verstappen

In de wereld van de topsport wordt heel wat gescholden, getierd en gevloekt. Die vuilbekkerij hoort er natuurlijk bij als je met atleten te maken hebt die op het scherpst van de snede buitenaardse prestaties proberen neer te zetten. Maar daar denkt de FIA, de overkoepelende organisatie die over de regeltjes gaat, anders over.

Zo werd gisteren bekend dat coureurs voortaan meer op hun taalgebruik moeten letten. Dat werd uitgesproken door FIA-baas Mohammed Ben Sulayem.

'Mo' over de nieuwe regels: "We moeten een onderscheid maken tussen onze sport en rapmuziek. We zijn geen rappers. Hoe vaak zeggen zij het F-woord per minuut? Zo zijn wij niet! Zo zijn zij, en wij zijn anders."

'Auto was f*cked'

Op dezelfde dag dat de FIA-president met zijn nieuwe regels kwam, werd Verstappen tijdens een persconferentie gevraagd naar zijn F1-wagen op Baku. De Red Bull-bolide was 'f*cked', antwoordde Max, waarna hij direct werd gewezen op zijn taalgebruik.

Verstappen, wel vaker grof gebekt, liet weten de nieuwe grote regels onzin te vinden. In andere sporten gebeurt het immers ook, alleen wordt dat lang niet altijd opgepikt. "Mag ik dat ook al niet meer zeggen?", reageerde hij verbaasd. "Zo erg is dat toch niet? Hoe oud zijn we, vijf of zes jaar?"

Kortom, het lijkt er niet op dat Verstappen zich iets gaat aantrekken van Ben Sulayems dringende verzoek.

Taakstrafje voor Max

Toch lijkt de FIA er alles aan te doen om de boodschap tóch te laten doordringen bij de Nederlander. Verstappen werd namelijk vandaag door de wedstrijdleiding op het matje geroepen op basis van artikel 12.2.1k uit de reglementen van de FIA.

Dat artikel gaat over 'alle woorden, daden of geschriften die morele schade hebben toegebracht aan de FIA, haar commissies, haar leden of haar uitvoerende functionarissen, en meer in het algemeen aan het belang van de motorsport en aan de waarden die de FIA verdedigt'.

En daar valt de 'f*cked' van Verstappen dus ook onder, aldus de stewards. Vandaar dat de Nederlander nu bij wijze van taakstraf 'werk van significant publiek belang' moet verrichten. Wat dat precies inhoudt is niet helemaal duidelijk.

Normaliter was Max ongetwijfeld weggekomen met een berisping, maar omdat het taalgebruik na Ben Sulayems mededeling onder een vergrootglas ligt, hebben de stewards Verstappen met een zwaardere straf opgezadeld, zo lijkt het.

Sport
  • Autobahn.eu
  • NL Beeld / Action Press