Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Turkije laat broer, zwager en alle andere vermeende handlangers van 'Bolle Jos' vrij'

Tientallen verdachten zijn in het weekend van 6 en 7 juli op vrije voeten gesteld.

Bolle Jos

Op meerdere momenten in 2023 kwamen de Turkse opsporingsdiensten massaal in actie. Na een onderzoek van 2 jaar werden tientallen vermeende handlangers van most wanted-man Jos Leijdekkers opgepakt, onder wie Jos' broer Harry en zijn zwager Abdullah Alp Ü. De arrestanten die tijdens de eerste arrestatiegolf in juni 2023 werden ingerekend werden onder meer verdacht van het witwassen van cokegeld, dat vooral in Nederland en andere Europese landen verdiend zou zijn.

'Bolle Jos' zelf staat internationaal gesignaleerd en zou een van de grootste drugsbaronnen van het moment zijn. De politieacties in de zomer van 2023 werden dan ook gezien als een belangrijk wapenfeit in de strijd tegen zijn organisatie.

Op vrije voeten

Maar inmiddels is duidelijk dat bijna alle verdachten weer zijn vrijgelaten. Dat schrijft het AD. "De voorwaarde is wel dat de verdachten Turkije niet verlaten."

Abdullah Alp Ü., de zwager van 'Bolle Jos' en vermoedelijke leider van de Turkse afdeling van de organisatie, is ook op vrije voeten gesteld. Evenals Harry L., de oudere broer van 'Bolle Jos', aldus het Algemeen Dagblad. Harry werd eind vorig jaar in Turkije gearresteerd en moet nog 117 dagen celstraf uitzitten in Nederland. Hij werd in 2018 opgepakt in een gestolen Audi met onder andere een pistool, boksbeugels en een stroomstootwapen.

Tot slot is er nog een derde opvallende naam, namelijk die van Isaac 'Bom' B. Deze Isaac is volgens justitie de voormalig rechterhand van Jos en heeft nog celstraffen in Nederland en België openstaan. Hij wordt gezien als kopstuk van een criminele organisatie.

B. werd eind juni 2023 in Turkije opgepakt en zou eigenlijk ook weer op vrije voeten gesteld worden. Door een uitleveringsverzoek van Nederland zit 'Bom' echter nog steeds vast. Zijn relatie met 'Bolle Jos' zou op dit moment slecht zijn. Sterker, er wordt geschreven dat de twee in 'oorlog' met elkaar zouden zijn.

Waar is Jos?

Jos Leijdekkers is laatst bij verstek veroordeeld tot 24 jaar cel in een grote drugszaak. Daarnaast kreeg hij in een Belgische zaak 12 jaar cel opgelegd. De drugscrimineel is al tijden voortvluchtig en houdt zich mogelijk schuil in Turkije. Sinds enige tijd staat hij op de Nationale Opsporingslijst en de EU Most Wanted list. De beloning voor de gouden tip die zal leiden tot zijn aanhouding is op dit moment 200.000 euro. Dit is het hoogste tipgeld ooit in Nederland.

Misdaad
  • AD
  • Politie.nl