Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Isaac B. alias 'Bom' wordt uitgeleverd aan Nederland: wie is deze vermeende drugsmiljonair?

Isaac B. alias 'Bom' wordt door Turkije uitgeleverd aan Nederland. Dat maakten de autoriteiten in Istanboel afgelopen vrijdag bekend. Zowel in België als Nederland heeft Isaac B. nog forse celstraffen openstaan. De Rotterdammer is volgens justitie de voormalig rechterhand van 'most wanted-man' 'Bolle Jos'.

Isaac B.

De naam 'Bolle Jos' is al langer bekend bij zowel justitie als het grote publiek. Mede de gigantische beloning (200.000 euro) die door het OM wordt uitgeloofd voor de gouden tip over zijn verblijfsplaats heeft hem veel media-aandacht bezorgd. Het maakte van hem plotsklaps de meest gezochte man van Nederland sinds de arrestatie van Ridouan T.

Volgens het OM staat Jos Leijdekkers alias 'Bolle' of 'Josje Breda' (32) aan het hoofd van een grote criminele organisatie die gigantische hoeveelheden coke Europa binnensmokkelt. Een heuse 'cocaïnecowboy' die in korte tijd miljoenen verdiende en een grote speler werd in het criminele circuit.

Isaac B. zelf ook 'grote baas'

Eind juni werd duidelijk dat justitie ook iemand anders in het vizier had: Isaac B. alias 'Bom'. Hij is volgens het OM de voormalig compagnon/'rechterhand' van Jos. Nog geen week na dat nieuws pakten agenten in Turkije B. daadwerkelijk op. Turkse media schrijven dat het hooggerechtshof in dat land afgelopen vrijdag heeft bepaald dat 'Bom' aan Nederland wordt uitgeleverd.

Maar waarom willen de Nederlandse autoriteiten dat Isaac B. naar Nederland wordt gevlogen? Het antwoord op die vraag is vrij simpel. In Amsterdam legde de rechter Isaac B. afgelopen december nog 12 jaar cel op in de mega-drugszaak 'Cherokee'. De rechtbank oordeelde dat B. de leider was van een criminele organisatie die duizenden kilo's coke importeerde en miljoenen euro's witwaste. Hij was dus vermoedelijk 'de grote baas'.

In België werd B. afgelopen februari bovendien veroordeeld in een vergelijkbare zaak. Ook de zuiderburen zijn van mening dat 'Bom' aan het hoofd staat een criminele organisatie. Deze bende zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de beschieting van een restaurant van een vermeende drugsrivaal. 'Bom' kreeg 6 jaar opgelegd.

De jonge jaren

Iets meer dan 29 jaar geleden werd Isaac geboren in Ghana. Zijn vader komt uit buurland Togo, maar west-Afrika is niet de plek waar B. opgroeide, aangezien hij al snel naar de Rotterdamse wijk Katendrecht verhuisde.

In Nederland kwam Isaac B. uiteindelijk in beeld bij justitie. Want hoewel de Ghanese Rotterdammer op papier straatarm was - hij verdiende volgens de Belastingdienst slechts 6 duizend euro per jaar - had hij een zeer dure smaak. Zo droeg hij accessoires en kleren van Balenciaga, Armani, Louis Vuitton, schrijft Rijnmond. Justitie vertrouwde het niet en sleepte B. voor de rechter. Die veroordeelde hem in 2018 tot enkele maanden cel wegens witwassen.

Ook zijn halfbroer stond op enig moment voor de rechtbank, die hem tot 8 jaar cel veroordeelde voor het witwassen van drugsgeld via zijn autobedrijf.

'Bom' en 'Black Mamba'

In de jaren na die eerste veroordeling klom B. volgens justitie op tot serieuze speler in het criminele circuit. Zijn bijnaam 'Bom' zou hij te danken hebben aan zijn voorliefde voor explosieven - volgens bronnen wordt hij gelinkt aan een reeks aanslagen.

En hoewel B. op enig moment zelf benaderd zou zijn om iemand om te leggen, 'dirigeerde' hij het liefst, schrijft Rijnmond op basis van onderschepte berichten. Hij zou vooral anderen hebben aangestuurd, terwijl hij zelf in de schaduw opereerde. Met name in en rond Antwerpen. Via de haven komen daar veel drugs Europa binnen.

Toen het te heet werd onder zijn voeten, vluchtte B. op een gegeven moment naar Turkije. Daar werden in juni tientallen verdachten opgepakt, die volgens justitie allemaal deel uitmaken van dezelfde criminele organisatie. Ook Isaac B. werd in de boeien geslagen. In de Turkse media wordt B. niet 'Bom' maar 'Black Mamba' genoemd. Hoe hij aan deze bijnaam komt, is niet helemaal duidelijk.

Ondanks de serieuze verdenkingen werd 'Bom' niet lang na zijn arrestatie weer vrijgelaten. In plaats van een tijdelijke cel kreeg hij huisarrest plus een internationaal reisverbod opgelegd. Zijn vrijheid was echter van korte duur, aangezien B. na enkele uren alweer in zijn kraag werd gevat. De Ghanese Nederlander zou van plan zijn geweest via een vluchtauto definitief de benen te nemen. Isaac B. na de vermeende vluchtpoging: "Ik wilde alleen mijn telefoon gaan halen."

Wanneer B. aan Nederland wordt uitgeleverd is niet niet bekend.

Misdaad
  • Rijnmond, AD, Parool
  • © Politie Turkije