Misdaad
3

Mocro-oorlog in Utrecht

Een liquidatie liquidatie en meerdere schietpartijen houden de gemoederen sinds begin dit jaar bezig in Utrecht, voornam...

Een liquidatie liquidatie en meerdere schietpartijen houden de gemoederen sinds begin dit jaar bezig in Utrecht, voornamelijk in de wijk Overvecht. Er zijn steeds meer signalen dat alle incidenten op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Terwijl in Amsterdam de grootste golf liquidaties voorbij lijkt, maakt Utrecht zich waarschijnlijk op voor een nieuwe oorlog in de onderwereld. Dreigt in de Domstad een volgende bloedige mocro-oorlog? 

De Utrechtse wijk Overvecht staat onder spanning. De twee liquidaties en vele schietpartijen van de afgelopen twaalf maanden zullen volgens meerdere bronnen absoluut niet de laatste zijn. Ook hier zijn het veelal jonge mannen die een criminele carrière najagen en klaarstaan om het vuile werk op te knappen, met alle gevolgen van dien. Over wie de opdracht geeft voor deze moorden en de pogingen daar- toe wordt niet gepraat, uit angst voor de opdrachtgevers.

Justitie probeert ondertussen de bendes op te rollen, van de ‘moordservice’ in het 26Koper-onderzoek van vorig jaar tot de Audi-bende die vooral in Duitsland actief was met plofkraken. Deze criminele groepen vinden beide hun oorsprong in Utrecht. Een van de vermeende slachtoffers van de moordploeg op wielen is de 45-jarige Ranko Scekic. Hij is vorig jaar doodgeschoten aan de Kretadreef in Overvecht. Een week later zou hij voor de rechter-commissaris gaan verklaren in verband met het 26Koper-onderzoek. Dit onderzoek richtte zich op een groep mannen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) in opdracht liquidaties zou voorbereiden. De verdachten krijgen uiteindelijk celstraffen oplopend tot zeven jaar opgelegd voor onder andere deelname aan een criminele organisatie. Van het voorbereiden van liquidaties worden ze door de rechtbank vrijgesproken. Het OM is wel in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak.

Voor de duidelijkheid: de verdachten in 26Koper zijn niet veroordeeld voor de liquidatie van Ranko Scekic. Hij is wel een van de mannen die was vastgelegd op de observatietapes van de moord- groep. Op 10 mei jongstleden houdt de politie de 23-jarige Zakaria A. aan tijdens het onderzoek naar de moord op Ranko Scekic. Een arrestatieteam pakt hem op in een woning aan de Dommeringendreef in Overvecht.

Schietende pizzakoerier

Die verdachte Zakaria A. is een bekende van de politie, hij wordt ook wel de schietende pizzakoerier genoemd. Op 4 juli 2014 schoot hij namelijk een vroegere vriend neer, waarna Zakaria ervandoor ging op een scooter waarmee pizza’s bezorgd worden. Een ruzie over niet geleverde drugs was de aanleiding. De twee zouden eerst samen in drugs hebben gehandeld, maar raakten uiteindelijk gebrouilleerd. Dat Zakeria A. wapens niet schuwt, blijkt wel als hij gureert in een videoclip van rapper Lijpe. In die clip voor het nummer Eng is Zakaria A. te zien met een AK-47. Opvallend is dat anderen ook met wapens te zien zijn, maar dat enkel het gezicht van Zakaria A. onherkenbaar is gemaakt. Op Facebook doet Zakaria A. minder moeite om te verbergen dat hij in de video een rol speelt. Op een van zijn foto’s staat hij samen met anderen die te zien zijn in de clip, allemaal in dezelfde kleding als in de clip, poserend voor dezelfde auto en op dezelfde locatie. Ook tijdens zijn arrestatie droeg Zakaria A. overigens die kleding.

Eind mei beslist de rechtbank dat het voorarrest van Zakaria A. met dertig dagen wordt verlengd. In het pand waar hij aanwezig was tijdens zijn arrestatie werden meerdere wapens aangetro en. Het OM vermoedt dat de wapens van Zakaria A. zijn.

Dit is een voorstukje uit de nieuwe Panorama. Wil je meer lezen over de mocro-maffia die ook in verband wordt gebracht op de mislukte bomaanslag op Martin Kok? Bestel de nieuwe editie van ons blad hier, of lees het op Blendle.

Auteur: Antje van de Tillaert