Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De geliquideerd Aziz Anzi handelde in drugs met medewerkers Turkse ambassade

Aziz Anzi, die in 2015 op 37-jarige leeftijd werd doodgeschoten in zijn woonplaats De Meern, was onderdeel van een grote...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Aziz Anzi, die in 2015 op 37-jarige leeftijd werd doodgeschoten in zijn woonplaats De Meern, was onderdeel van een grote drugsorganisatie en had grote schulden. Hij onderhield onder meer banden met de eveneens vermoorde Wout Sabee, die ook in de drugshandel zat. Dat bleek vanmorgen tijdens een pro-formazitting aan de rechtbank van Utrecht. We hebben meegelezen met de Twitterfeed van verslaggever Iris Tasseron

Daarmee is deze zaak met stip een van de meest interessante processen in de zogeheten Mocro War. Een van de redenen waarom er nu veel nieuwe info op straat komt te liggen heeft ermee te maken dat er twee verdachten zijn opgepakt. Julian S. (26 jaar) en Roger A. (30 jaar), werden vorig jaar oktober aangehouden. Ze zouden een apparaatje onder de auto van Aziz Anzi hebben geplaatst waarmee hij gevolgd kon worden.

Het is de raadsman van een van deze twee verdachten - mr. Max den Blanken - die met interessante informatie uit het politiedossier over Anzi komt. Uiteraard omdat hij meent dat dit ontlastend voor zijn cliënt is. Hij schetst daarmee een beeld van een drugshandelaar in nood. De advocaat bleef tijdens de zitting benadrukken dat Anzi tal van conflicten had over geld, onder meer met Albanezen en Turken. Hij zou drugs hebben achtergehouden om er zelf rijker van te worden. Ook is er volgens de raadsman een mogelijke link met Wout Sabee (70), een veteraan in het drugscircuit die vorig juni werd geliquideerd, ook in het dorpje De Meern, bij Utrecht.

Deze Sabee zou ook zijn gehoord in de zaak van Anzi, destijds, medio 2015. Op diezelfde Sabee was echter in 2014 ook al een moordpoging gedaan, die hij overleefde. In die periode daarna is hem door de politie ook beveiliging aangeboden omdat Sabee ook na deze mislukte moord op een dodenlijst stond, zo schreven wij vorig jaar al in de papieren Panorama. Lees daarvan hier een intro terug. 

Sabee heeft die beveiliging altijd geweigerd want de politie in huis toelaten, dat zou betekenen dat het was gedaan met zijn status in de onderwereld. Het is naast de politie Aziz Anzi geweest die Sabee erop gewezen heeft dat de ouwe Utrechtse drugscrimineel na de mislukte aanslag nog steeds niet van het gevaar af was, weten we nu op basis van het dossier. Sabee had een drugslijn naar Engeland, zo komt nu naar voren tijdens het pro forma van vanmorgen. Aziz zou verder handel hebben gedreven tot in Zuid Amerika en Turkije aan toe.

Maar Anzi was bij nog veel meer zaken naar voren, zoals gezegd. Hij zou ook samen hebben gewerkt met medewerkers van de Turkse ambassade, zo kwam vanmorgen naar voren, met als bron hetzelfde politiedossier.

Het Algemeen Dagblad, ook aanwezig in Utrecht schrijft daarbij: "Zowel Anzi als Sabee zouden werken voor grote drugscriminelen, maar werden er ook van beschuldigd drugs achter te houden voor eigen handel en gewin. Dat zou beide mannen uiteindelijk met de dood hebben moeten bekopen."

De verdachten willen graag worden vrijgelaten. "Ik zot al 5,5 maand onschuldig vast en dat vind ik heel kwalijk," zo sprak Roger A. vanmorgen toen de rechter hem naar zijn visie op deze zaak vroeg.