Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verslaafd aan de roem: BN'ers en hun mislukte comeback

De meeste bekende Nederlanders verdienen bakken met geld. Dat moet ook wel, want voor je het weet ben je weer een onbekende Nederlander. Vaak gaat aan het einde van zo’n carrière een schandaal vooraf, soms trekt de artiest zelf de stekker eruit. Maar de meeste uitgerangeerde BN’ers zijn zo verslaafd aan aandacht dat ze koste wat kost terug proberen te komen. En dan wordt het pijnlijk…

André Hazes jr.

Soms lijken bekende Nederlanders zomaar uit het niets een bekende Nederlander te zijn geworden. Raven van Dorst, Thomas Acda (en dus Paul de Munnik, maar wie had ooit van het cabaretduo gehoord voor ze hun nummer 1-hit scoorden?), Ab Oosterhuis met zijn virusonheil (of zijn we die alweer vergeten), Hugo de Jonge met zijn blauwe schoenen, roddelkoningin Yvonne Coldeweijer, Mart ‘ik ga zwemmen’ Hoogkamer.
Andersom komt vaker voor. Bekende Nederlanders die ineens nergens meer te zien zijn en langzaamaan in de vergetelheid verdwijnen. Kent u Humphrey Campbell nog? Karl Noten? Dennis Storm? Sita Vermeulen? Jeroen Post? Esmée Denters? Mike Starink? Martin Gaus? Tim Immers? Olivier Tuinier? Sacha de Boer? Sascha Visser? Syb van der Ploeg? Erik Mesie? Manon Thomas? Herman Erbé? Jan ten Hoopen? Bart Bosch? Carlo Strijk? Joris Rasenberg? Joseph Custers? 


Roem is vergankelijk. Sommige v/h bekende Nederlanders leggen zich daar echter niet zo maar bij neer. Ze zijn uit de spotlights, maar willen weer terug. Roem, geld, aandacht, zie er maar eens van af te kicken. Soms is het overigens hun eigen schuld dat hun starshine is gedoofd. Als je als BN’er een serieuze misstap maakt, is het snel klaar. Kijk maar naar Thijs Römer. Die zien we nooit meer terug. Welke vallende sterren probeerden (wel) terug te komen als een grote, rijzende stralende zon, maar mislukten hopeloos?

Gevallen sterren met dikke pech

Wie: Rolf Xavier Wouters (1963)
Bekend van: Liefde op het eerste gezicht, Wedden dat..?, Big Brother, Uhhh… Vergeet je tandenborstel niet!
Definitief van de buis sinds: 2005
Mislukte comeback in: 2020

Reclamejongen Rolf Wouters wordt bekend met het programma Showmasters, wie kent dat nog? Het wordt gepresenteerd door Sandra Reemer. De bedoeling is om nieuw presentatietalent te scouten. Met Wouters lukt dat, Joop van den Ende is meteen van de brutale, doch ideale schoonzoon geporteerd. Wouters krijgt eerste wat kleine tv-programma’s, maar al snel heel grote. Die scoren, mede dankzij zijn gedienstige assistent Meneer Sjon, als een malle. Wedden dat…?!, Now or Never, Hoe verlies ik een miljoen en The Hunt. Tussendoor scoort Wouters nog gigantisch met de eerste editie van Big Brother, die hij aan elkaar praat. En dan komt de klad er in.

De ‘nieuwe Willem Ruis’ verruilt de commerciële omroep én Joop van den Ende voor de AVRO. Zijn drie programma’s voor die omroep floppen allemaal: De Factor Rolf (2002), Rolf’s antwoordapparaat (2003) en Royal Rolf (ook 2003): er kijkt geen hond. Wouters druipt af naar Portugal waar hij boer wordt. In 2020 probeert hij het nog een keer op SBS6 met zijn spelshow Split Screen. Niemand keek. Inmiddels boert Wouters weer. In Portugal.

Wie: Annette Barlo (1974)
Bekend van: Oppassen!!!
Definitief van de buis sinds: 2013
Mislukte comeback in: 2017 – 2018
Met: De dagelijkse soap De Spa

Wie herinnert zich Annette Barlo niet, als het meisje-met-grote-mond-en-klein-hartje uit de comedyserie Oppassen!!! van de VARA. Die serie werd gedragen door de twee opa’s, Coen Flink en Ben Hulsman. Maar waar zou oppassen zijn geweest zonder Annette Barlo? Ze speelde in de serie van 1991 tot en met 2000 en kwam in 2003 nog een paar keer terug.

Daarna werd het nooit meer écht wat. Tot ze in 2017 de kans krijgt en die ook grijpt, om de hoofdrol te gaan spelen in de dagelijkse late night soap De Spa, op Net 5 en later op SBS. De Spa flopt genadeloos. Het dieptepunt wordt bereikt op donderdag 19 oktober 2017: 57.000 kijkers. In 2018 verdwijnt het programma roemloos van de treurbuis. Laatst was Barlo nog even in het nieuws omdat ze Oppassen!!! nieuw leven in wilde blazen. De VARA had geen interesse.

Slagen deze comebacks?

Dat Linda de Mol nog eens een comeback zou moeten maken, wie had dat ooit kunnen denken? Linda was ooit onze nationale tv-icoon. Alles wat ze aanraakte, veranderde in goud. Een soort moderne Mies Bouwman. Ze moet haar comeback maken omdat haar man, Jeroen Rietbergen, alias Vieze Jeroentje, zat te frummelen aan kandidaten van The Voice of Holland. Hij bekende dat ie grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond. Er is in elk geval aangifte gedaan van één aanranding. John de Mol, die Jeroentje eerder al op zijn gedrag aansprak: “Ik heb me twee keer moeten inhouden om hem niet op z’n bek te slaan.”

Zus Linda gooit haar Jeroen uit haar gigantische villa in Huizen, maar neemt hem daarna heimelijk terug. Dat pikte het Nederlandse publiek niet. En nog steeds niet. Linda lijkt daar lak aan te hebben. Inmiddels laat ze, eveneens heimelijk, een nieuwe villa bouwen in Portugal, in de Algarve ter waarde van, naar verluidt, 6 miljoen. Gaat zij zich daar terugtrekken als haar comeback flopt?

Dat André Hazes jr. een comeback moest maken is minder verrassend, hij stopte namelijk zelf – dat is zelden slim – bijna twee jaar lang met optreden. Officieel vanwege een burn-out. Tijdens zijn ‘rustperiode’ trad hij echter dikwijls op de voorgrond. Onder andere om te vertellen dat hij zijn oude volksrepertoire en dat van zijn vader niet meer wilde zingen. Voortaan moesten we het gaan doen met zijn nieuwe hippe muziek. Nou, daar zit niemand op te wachten, zo is gebleken.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Zijn comeback had de laatste maanden plaats moeten vinden, maar al zijn drie nieuwe singles hoorde je floppen. Of beter, je hoorde ze niet, want geen radio-dj die de pulp draaide. Komt het nog goed met, zoals Hazes zelf zegt, ‘de grootste entertainer van Nederland’? Zijn komende concert in Ahoy is nog steeds nog lang niet uitverkocht.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • ANP, NL Beeld