Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Verbijsterende verhalen die lijken te bewijzen dat toeval niet bestaat

Bizarre 'toevalligheden' tonen aan: er is veel meer tussen hemel en aarde.

toeval

Timoer had nog zó gewaarschuwd

Op 20 juni 1941 ontdekten archeologen uit de Sovjet-Unie een graftombe in Mongolië die de laatste rustplaats van een beruchte afstammeling van Dzjengis Khan bleek te zijn. Deze Timoer Lenk werd in 1370 keizer van het Timoeridische Rijk en hij was een van de bloeddorstigste en grootste militaire bevelhebbers ooit. Op zijn tombe stond een wonderlijke tekst gebeiteld: ‘Wie mijn graf opent zal een aanvaller loslaten die erger is dan ik’. De archeologen waren natuurlijk eigenwijs en openden de tombe van Timoer toch. Twee dagen later viel Duitsland de USSR binnen.

Oude buren

Jimi Hendrix, die bekend staat als de beste gitarist ooit, woonde in 1968 en 1969 op het adres Brook Street 23 in Londen. Tweehonderd jaar eerder woonde de beroemde barokcomponist Georg Friedrich Händel op Brook Street 25. Dat waren nog eens oude buren! De twee huizen vormen nu samen het Händel Hendrix House en ze zijn enkel van elkaar gescheiden door een muur, en twee eeuwen.

Twee auto’s in één klap

In 1895 waren er maar twee auto’s in de hele staat Texas. De bestuurders van deze - toen nog zeldzame - gemotoriseerde vierwielers presteerden het toch om tegen elkaar te botsen en de wagens zodanig te beschadigen dat er vanaf dat moment even helemaal geen auto’s meer in Texas waren.

Om van te Wenen

Jozef Stalin, Adolf Hitler en keizer Frans Josef I van Oostenrijk, die samen verantwoordelijk zouden worden voor zo’n 80 miljoen doden in de wereldgeschiedenis, woonden alle drie tegelijkertijd in Wenen in januari 1913 en hun woningen stonden maar een paar straten van elkaar. Ook de Russische revolutionair Leon Trotski, de invloedrijke psycholoog Sigmund Freud en Josip Broz Tito, voormalig president van Joegoslavië, woonden in diezelfde tijd bij elkaar om de hoek in de toen Oostenrijks-Hongaarse hoofdstad. Stalin en Trotski waren vrienden en het kan goed zijn dat ze Hitler tegenkwamen tijdens hun wandelingen door de stad of in een café. Tito, de communistische president, werkte in die tijd in een Weense autofabriek terwijl Freud daar in de buurt een dokterspraktijk had. Of er iets vreemds in het drinkwater van Wenen zat in 1913 is tot op heden niet bekend.

James en James deden dat gewoon

Twee jongetjes (foto boven artikel), een tweeling uit de Amerikaanse staat Ohio, werden direct na de geboorte van elkaar gescheiden en geadopteerd. De jongetjes wisten niet van elkaars bestaan af en ook de adoptieouders wisten niet dat zij de helft van een tweeling in huis hadden genomen. De jongens werden toevallig allebei James genoemd en zij werden allebei politieman. Zij trouwden ieder met een vrouw die Linda heette en om het nog gekker te maken kregen de twee echtparen beiden een zoon.

Gelukkig kregen deze kinderen niet dezelfde naam want dat zou niemand meer geloven. Nee, het ene kind werd James Alan genoemd en de andere heette James Allan. De gezinnetjes noemden hun hond allebei Toy. Helaas liepen beide huwelijken stuk en de mannen trouwden later allebei weer met een vrouw die Betty heette. In 1979 ontmoette de toen 39-jarige tweeling elkaar voor het eerst na hun geboorte.

Damned!

Tijdens de bouw van de beroemde Hoover Dam bij Las Vegas in Nevada vielen in totaal 69 doden onder de arbeiders. De eerste man die stierf op 20 december 1922 was J.G. Tierney die samen met een collega verdronk terwijl hij vooronderzoek deed voor de bouw van de constructie. Veertien jaar later, in 1935, stierf de laatste werknemer op precies dezelfde dag als Tierney: 20 december. Dit slachtoffer was zijn zoon Patrick Tierney die van een elektriciteitsmast viel en zijn nek brak.

Hitler werd 129 jaar na Napoleon geboren. Hij kwam 129 jaar na de Franse keizer aan de macht en veroverde Rusland 129 jaar nadat Napoleon dat had gedaan

Adolf aapte weer na

Adolf Hitler werd 129 jaar na Napoleon Bonaparte geboren. Hij kwam 129 jaar na de kleine Franse keizer aan de macht en Adolf veroverde Rusland 129 jaar nadat Napoleon dat al had gedaan. Gelukkig werd Hitler verslagen en dat was precies 129 jaar na de nederlaag van Bonaparte.

Bliksems!

Walter Summerford, een Britse soldaat die in 1914 vocht tijdens de eerste wereldoorlog, werd in zijn leven maar liefst drie keer door de bliksem getroffen en overleefde dit iedere keer op wonderbaarlijke wijze, hoewel hij er wel gedeeltelijk verlamd door raakte. Ook na zijn dood ontkwam de zwaar getroffen Walter niet aan het onweer want zijn grafsteen werd gespleten door een blikseminslag. En nu maar hopen voor hem dat het uit mag zijn met het gedonder.

Laat Violet maar thuis

Wie met de Ierse verpleegster Violet Jessop aan boord van een schip stapte kon beter zijn reddingsvest maar vast aantrekken. Want waar dit leuke zustertje rondliep brak al vrij snel de pleuris uit. Het eerste schip met Violet aan boord dat in de problemen kwam was de HMS Olympic die in aanvaring kwam met het oorlogsschip de HMS Hawke. Beide schepen waren ernstig gehavend door deze botsing maar er vielen geen slachtoffers. Ze konden veilig terugkeren naar de haven. Violet kreeg hierna een baan als stewardess op het cruiseschip Titanic. Dit enorme schip raakte, zoals bekend, een ijsberg tijdens zijn eerste trip in 1912 en zonk naar de zeebodem. Violet overleefde deze vreselijke ramp omdat zij een plekje in een reddingsboot wist te bemachtigen. Na dit avontuur kreeg Violet een baantje op een ander schip, de HMHS Britannic die op een mijn liep in 1916 en zonk. Violet overleefde ook deze ramp en zij stierf op 83-jarige leeftijd thuis aan een hartaanval.

Het zat in de familie

In Bermuda nam een man in 1975 een taxi en hij moest tot zijn ontzetting meemaken hoe zijn chauffeur uit alle macht probeerde om – tevergeefs - een voetganger te ontwijken die plotseling de weg overstak. De voetganger overleed ter plaatse. Een jaar later nam deze zelfde man dezelfde taxi met dezelfde chauffeur waarop ze alweer voor een roekeloze voetganger moesten uitwijken. Ook deze keer ging het mis en de voetganger overleed. Het slachtoffer bleek de broer van het eerdere dodelijke slachtoffer te zijn.

Is dit uw baby?

In de jaren dertig kreeg de Britse meneer Joseph Figlock tijdens zijn dagelijkse ommetje de schrik van zijn leven. Uit het niets viel er zomaar een baby op zijn schouder. De zuigeling was uit een raam gevallen en mankeerde niets. Op dezelfde dag van het volgende jaar wandelde Joseph weer voorbij dezelfde plek en opnieuw viel er een baby op zijn schouder. Het bleek hetzelfde - nu wat zwaardere - kindje van het voorgaande jaar te zijn. Ook nu raakte er niemand gewond. Wel besloot de heer Figlock om vanaf die dag een ander blokje om te wandelen.

De mazzel van Maarten

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne neergehaald door een BUK-raket. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven. Profwielrenner Maarten de Jonge uit Oldenzaal had in dit rampvliegtuig moeten zitten maar hij besloot om op het laatste moment een goedkopere vlucht te boeken. Daar was nog één plekje vrij en omdat een ticket voor de rampvlucht vrij duur was koos hij voor de goedkopere optie. Het was de tweede keer dat De Jonge nét niet op een rampvlucht zat want op 8 maart 2014 zat hij op het vliegveld van Kuala Lumpur in dezelfde hal waar de verdwenen vlucht MH370 - ook van Malaysia Airlines - zou vertrekken. Maarten zou meedoen aan de Ronde van Taiwan en hij koos voor een vlucht die 50 minuten eerder vertrok dan de MH370. Hij had nog een praatje gemaakt met enkele van de passagiers van de rampvlucht die van dezelfde gate vertrokken.

Dit slaat in als een komeet

De komeet Halley passeert de aarde met tussenpozen van 76 jaar en kan dan goed gezien worden vanaf onze planeet. In 1835 scheerde Halley weer eens langs de aarde en op datzelfde moment werd ene Mark Twain geboren. Hij zou later een beroemde schrijver worden. 76 jaar later kwam de komeet weer voorbij en op het moment dat Halley het dichtst bij de aarde was stierf Mark Twain. De schrijver had al voorspeld dat hij zou sterven in het jaar van Halley toen hij zei: “De Almachtige heeft ongetwijfeld gezegd: Dat zijn een stelletje onberekenbare gasten, ze kwamen samen, ze moeten ook samen vertrekken.”

De schietende boom

In 1878 kreeg de Amerikaanse boer Henry Ziegland verkering met Sharla Karis en als snel kwam het verliefde meisje bij hem wonen op zijn boerderij. Na een relatie van vijf jaar liet Henry Sharla in de steek en hij brak daarmee haar hart. De verdrietige Sharla pleegde zelfmoord en haar broer James werd zo woedend over de dood van zijn zusje dat hij besloot om Henry Ziegland te gaan vermoorden. De nietsvermoedende boer verzorgde net zijn paarden in de stal toen James achter hem de stal insloop en op hem schoot met zijn revolver. De kogel schampte alleen maar langs de wang van Henry en raakte daarna een boom achter de stal. Henry viel op de grond en deed alsof hij dood was en James, die nu geloofde dat hij iemand had vermoord, schoot zichzelf vervolgens door het hoofd.

Twintig jaar na dit drama wilde Henry de boom achter de stal weghalen en samen met zijn broer Jacob ging hij aan de slag. Ze probeerden eerst om de boom om te hakken maar de stam was zo dik dat dat heel lang zou gaan duren. Henry besloot daarom de boom met drie staven dynamiet op te blazen. De boom ontplofte en door de kracht van de explosie kwam de kogel, die jaren daarvoor in de stam was geschoten, met grote snelheid vrij en boorde zich in het hoofd van Henry Ziegland die ter plekke dood neerviel.

Een verhaal van ver halen

De Amerikaanse auteur Anne Parrish drentelde in 1929 langs de oevers van de Seine in Parijs waar ze bij een van de boekenstalletjes bleef staan rondneuzen. Uit de tientallen boeken viste ze haar lievelingsboek Jack Frost en andere verhalen op. Ze kocht het boek voor één frank omdat ze haar eigen exemplaar ooit thuis in Colorado was kwijtgeraakt en ze liet haar vondst in de avond enthousiast aan haar man zien. Zijn mond viel wijd open toen hij het boek opensloeg en de tekst las die op de binnenkant was geschreven: ‘Anne Parish, 209N Weber Street ,Colorado.’ Anne had zojuist haar eigen boek teruggekocht aan de andere kant van de wereld.

Santo cielo!

Begin 1900 ging koning Umberto de Eerste van Italië lekker uit eten bij een restaurant in de buurt van zijn vakantiepaleis in Monza, Lombardije. De koning raakte aan de praat met de eigenaar van het restaurant en de beide mannen kwamen er al snel achter dat ze beiden op dezelfde dag geboren waren en dat ze ook nog eens allebei getrouwd waren met een vrouw die Margharita heette. Santo cielo! Wat een toeval! Op 29 juli 1900 wilde Umberto nog eens een hapje gaan eten bij hetzelfde restaurant en hij hoorde daar dat de eigenaar die dag was doodgeschoten op straat. Iets later op dezelfde dag werd koning Umberto de Eerste zelf in de straten van Monza vermoord door de anarchist Gaetano Bresci.

Voetballer Mesut Özil vertoont een griezelige gelijkenis met automagnaat Enzo Ferrari. Hij wordt in Duitsland als een bewijs voor reïncarnatie gezien

Als twee druppels

De beroemde autobouwer- en coureur Enzo Anselmo Ferrari was in 1929 de oprichter van het Scuderia Ferrari Grand Prix-raceteam en hij ontwikkelde zijn eigen wagens die later onder de merknaam Ferrari wereldberoemd zouden worden. Het Italiaanse automerk is nog steeds gevestigd in Maranello, Italië. Enzo Ferrari overleed op 14 augustus 1988. Twee maanden later, op 15 oktober 1988, werd in Duitsland een jongetje met de naam Mesut Özil geboren. Mesut werd profvoetballer en zijn gelijkenis met de overleden Enzo Ferrari is bijna griezelig te noemen. Ze lijken op alle foto’s die er van ze gemaakt zo identiek dat dit sterke staaltje toeval, met name in Duitsland, door veel mensen als een bewijs van reïncarnatie wordt gezien.

Dubbel kieken

Veel mensen maken gebruik van Google Maps en het is zelfs een hobby van velen om aan de hand hiervan virtueel de wereld rond te reizen of om buitengewone situaties te ontdekken op alle beelden die er in deze app te vinden zijn. Een grappig voorbeeld van al dat leuks zijn de foto’s die het Google-autootje maakte van ene Leanne Cartwright. Zij wordt al ‘de Tijdreizigster’ genoemd omdat ze met een tussentijd van 10 jaar op dezelfde plek, in dezelfde houding met beide keren een tas in haar handen, is gefotografeerd en voor iedereen te zien is. Haar echtgenoot vond de foto’s toen hij op Google Maps hun omgeving aan het verkennen was.

Het voorbestemde dollarbiljet

Esther en Paul Grachan, een jong stel uit Amerika, waren al een paar keer samen wezen stappen toen Paul de stoute schoenen aantrok en aan Esther vroeg of ze verkering met hem wilde. Esther stemde in. Een paar dagen later kocht Paul een sandwich en toen hij de verkoper wilde betalen zag hij dat er op een van de dollarbiljetten in zijn hand een naam geschreven stond. In potlood stond er de naam ‘Esther’. Paul vond dit een grappig toeval en hij besloot om het biljet te houden, het in te lijsten en het vervolgens aan zijn stomverbaasde vriendin te geven. Esther zei op dat moment niets maar ze beloofde hem later ‘íets’ te vertellen. Jaren later, toen het stel gelukkig was getrouwd, vertelde Esther aan haar man dat ze vroeger als jong meisje haar naam had geschreven op het nu ingelijste biljet en zichzelf had beloofd om te trouwen met de man die het bij haar terug zou brengen want hij zou voor altijd ‘de ware’ voor haar zijn.

Richard was om op te vreten

In een boek dat de beroemde auteur Edgar Allen Poe in 1838 schreef stond het verhaal van vier zeevaarders die hun zinkende schip moesten verlaten en zonder eten en drinkwater ronddreven op de oceaan. Uiteindelijk besloten de van honger stervende mannen om te loten wie van hen gedood en opgegeten zou worden om de levens van de anderen te redden. Een matroos met de naam Richard Parker werd de pineut en zijn maten aten hem met huid en haar op waardoor zij de ramp overleefden.

In 1884 zonk een écht schip en de overlevenden dreven rond in een reddingsloep. Een van hen, met de naam Richard Parker, werd ziek nadat hij zeewater had gedronken. De rest van de mannen besloot om Richard te doden en hem op te eten voordat hij door zijn ziekte niet meer eetbaar zou zijn. Zij werden later gered en veroordeeld voor moord zodra zij weer voet aan wal zetten.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Bizar
  • Adobe Stock, ANP e.a.