Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gevluchte vrouw onthult details over vrouwelijke 'plezierploeg' van dictator Kim Jong-un

Yeonmi Park vluchtte in 2007 uit de dictatuur Noord-Korea. In een interview met de Daily Star vertelt de Koreaanse waarom ze het land verliet én wat haar lot zou zijn als ze daar gebleven was. 

Noord-Korea

Noord-Korea is een van de meest mysterieuze landen op deze aardkloot. In 1948 stichtte Kim Il-sung de Democratische Volksrepubliek na een conflict tussen het zuiden en noorden van Korea. Il-sung maakte een streng communistische staat van Noord-Korea, met hemzelf als absolute leider. Daarmee begon ook direct de zogeheten Kim-dynastie, want na Il-sung volgde zoon Kim Jong-il hem op als leider. En toen Kim Jong-il in 2011 het loodje legde, stond de huidige leider Kim Jong-un klaar om het dictatoriale stokje over te nemen.

Dat was opvallend, aangezien Kim Jong-un de jongste zoon was van Kim Jong-il. De andere zonen werden echter niet geschikt geacht voor het leiderschap. Onder Kim Jong-un groeide de spanning met het Westen en kwam het nucleaire programma van de grond. Ondertussen houdt hij het land potdicht. Het volk leeft onder strenge regels en wie zich daar niet aan houdt, zal het flink bezuren. En in sommige gevallen zijn of haar nageslacht ook, als we de verschrikkelijke verhalen mogen geloven.

Yeonmi Park

Want bizarre verhalen zijn er genoeg. Vaak worden die verteld door mensen die het land hebben weten te ontvluchten. Yeonmi Park is zo iemand. Park ontsnapte in 2007 uit Noord-Korea. Ze was toen slechts 13 jaar oud, maar had een goede reden om de grens over te vluchten. Volgens de Koreaanse was ze wegens haar uiterlijk uitgekozen om in de 'plezierploeg' van Kim Jong-un te dienen.

Elk jaar kiest de dictator vijfentwintig meisjes uit, vertelt Park aan Daily Star. Dat gebeurt op basis van politieke loyaliteit én uiterlijk.

"Ze bezoeken elk klaslokaal en elk schoolplein zodat ze geen aantrekkelijk meisje missen", aldus Park. "Zodra ze iemand vinden, checken ze de familiestatus en politieke status. Meisjes met familieleden die zijn ontsnapt of in het buitenland wonen, vallen af."

Hetzelfde zou gelden voor meisjes die littekens of andere opvallendheden op het lichaam hebben. Bovendien moeten ze allemaal maagd zijn. Kom je door de selectie, zo legt Park uit, dan wordt je in een van de drie bestaande groepen ingedeeld: de masseuses, de zangeressen en danseressen of de meisjes die Kim Jong-un (en hooggeplaatste ambtenaren) seksueel moeten vermaken. Rond de 25 mogen ze daarmee stoppen en worden ze uitgehuwelijkt aan mensen binnen Kim Jong-uns kring.

Park zelf is nooit onderdeel geweest van de 'plezierploeg', vertelt ze. Haar familiestatus voldeed niet. Desondanks is ze in 2007 toch de grens over gevlucht. Tegenwoordig woont ze in de Verenigde Staten.

Bizar
  • Daily Star, de Telegraaf
  • NL Beeld / Abaca Press