Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een rare Jong-un

Alls het waar is dat er een Grote Rode Knop op zijn bureau staat waarmee een nucleaire raket van een enkele reis USA kan voorzien, dan hangt de wereldvrede dus af van de grillen van een aan Zwitserse kaas verslaafde kettingroker die in eenhoorns gelooft.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Alles wat u moet (en wil) weten over de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un in twintig kernachtige feiten en geruchten.

Kim Jong-un is de zoon van Kim en Ko, waarbij verrassend genoeg Kim (Jong-il) zijn vader is en Ko (Young Hee) zijn moeder. Hij is de jongste van drie broers en heeft daarnaast nog vier zussen. Zijn geboortedatum en dus ook zijn werkelijke leeftijd zijn onbekend. Met een tamelijk ruime marge wordt aangenomen dat Kim Jong-un geboren is tussen 8 januari 1982 en 5 juli 1984. Hij is dus een jaar of 34. 

Als tiener gaat hij naar een Engelstalige privéschool vlakbij de Zwitserse hoofdstad Bern. Hij staat daar ingeschreven onder de valse naam Pak-un, die de zoon zou zijn van een Noord-Koreaanse diplomaat. Klasgenoten herinneren hem later als een grappige jongen. Als zoon van een operazangeres blinkt hij uit in de muzieklessen, maar bij exacte vakken

als wis- en natuurkunde scoort hij zelden een voldoende.

De jonge Kim heeft meer interesse in basketbal, gamen en, te oordelen naar een vies blaadje waarmee hij op school wordt betrapt, bondage en sm. Naar aanleiding van zijn slechte schoolrapporten halen zijn ouders hem op zijn 17de zonder diploma terug naar huis, waar hij zijn opleiding voortzet aan een staatsschool. Zijn vervolgopleiding, een vijfjarige studie aan de militaire academie van Noord-Korea, doorloopt hij naar eigen zeggen met glans. Na het cum laude afronden ervan wordt hij door zijn vader direct benoemd tot ‘viersterrengeneraal’. 

Het Noord-Korea van Kim Jong-un telt 28 door de staat – lees: hemzelf – goedgekeurde kapsels waaruit burgers kunnen kiezen. Ongetrouwde vrouwen zijn verplicht hun haar kort te dragen. Het haar van jonge mannen mag niet langer zijn dan vijf centimeter. Zelf gaat Kim Jong-un naar verluidt nooit naar de kapper omdat hij bang is voor kappers. Hij knipt naar het schijnt zijn eigen haar, wat best knap is. 

Behalve aan roken is de Noord-Koreaanse leider verslaafd aan Zwitserse kazen. In het bijzonder aan Emmentaler, een voorliefde die hij opdoet tijdens zijn schooltijd in Bern. Jaarlijks importeert hij voor duizenden euro’s aan Zwitserse kaas. 

Kim Jong-un vertoont veel gelijkenissen met zijn opa Kim Il-sung, de eerste leider van Noord-Korea die het land decennia lang met ijzeren hand regeerde. Bronnen beweren dat Kim Jong-un zelfs plastische chirurgie onderging om de gelijkenis nog treffender te maken, maar in Noord-Korea wordt dat gerucht afgedaan als ‘smerige rommel van nutteloze media’. 

Voordat Kim Jong-il in december 2011 overlijdt, draagt hij zijn macht over aan zijn jongste zoon. Kim Jong-un is dan naar schatting 27 jaar oud en op dat moment het jongste staatshoofd ter wereld. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Kim Jong-un lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.