Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wetenschap bewijst: snoozen is een teken van intelligentie

Geef jij de snoozeknop altijd eerst een paar meppen voordat je dat vege lijf van je uit bed takelt? Niet erg. Gewoon een teken van intelligentie, zo blijkt.

Snoozen

Niks is vervelender dan je warme nest verlaten. Punt. Maar hé, je kunt moeilijk de godganse dag in de slaapkamer blijven stinken, de plicht roept. Er moet noeste arbeid worden verricht zodat er brood op de plank komt. Of je schoonmoeder heeft zichzelf uitgenodigd om 09:00 's ochtends. In het weekend. De schat. En dan móet je er natuurlijk uit. Echter verschillen mensen nogal van elkaar wat betreft de strategie die ze daarbij toepassen.

Snoozen

Zo heb je lui die de pleister er in één ruk vanaf trekken - zodra de wekker gaat direct opstaan dus. Maar je hebt ook volk dat het heel anders aanpakt: PIEP! PIEP! PIEP! Snoozzzzzzzzze. Effe wachten... Nog effe wachten... PIEP! PIEP! PIEP! Snoozzzzzzzzze.

In andere woorden: de uitstelknop indrukken en rustig verder tukken. En dat proces dan zoveel mogelijk herhalen. De zogenaamde snoozers onder ons.

Snoozers zijn slimmer

Vervelende eigenschap? Nee joh. Het snoozen is juist heel positief, aldus een onderzoek van Satoshi Kanazawa. In de publicatie genaamd 'Why night owls are more intelligent' - Waarom nachtbrakers intelligenter zijn - gaat hij in op het fenomeen 'snoozen', en wat dit over iemand zegt. Een van zijn conclusies: het is een teken van uitmuntende intelligentie en heeft te maken met 'de aanpassing aan het moderne leven'.

Snoozen zit namelijk helemaal niet evolutionair bij ons ingebakken, is de gedachte. En deze aanpassing zou wijzen op een hogere mate van intelligentie. Is dat alles? Zeker niet. Kanazawa legt ook een verband tussen snoozen en geluk, en tussen snoozen en creativiteit.

Kortom, snoozers zijn een soort superwezens. Ze luisteren naar hun lichaam, laten zich niet leiden door de 'dictatuur van de wekker' en vinden hun eigen oplossingen voor problemen. Dus heeft je partner kritiek op je gesnooze? Voortaan gewoon zeggen dat ze juist blij mag zijn met zo'n intelligente, creatieve en gelukkige geest als jij. De wetenschap staat aan jouw kant.

Lifestyle
  • Science Direct, Esquire
  • iStock/txking