Wat is het geval? Uit een studie gepubliceerd in de Journal of Health Psychology blijkt dat mensen die lichamelijk niet zo veel uitvoeren, vaak slimmer zijn dan personen die constant actief zijn. De onderzoekers hebben zelfs een mooi woord bedacht voor de luie honden onder ons: de cognitief behoeftigen.
Mensen die onder deze noemer vallen, hebben volgens het onderzoek behoefte aan gestructureerde en doordachte manieren om naar de wereld te kijken. Ze beulen zichzelf misschien niet zo vaak af in de sportschool, maar doen wel vaker aan 'intensieve mentale stimulatie'. Discussies voeren, bijvoorbeeld. Of lekker op de bank liggen nadenken en brainstormen.
Hoger IQ, minder verveling
Voor het onderzoek werden mensen in twee groepen opgedeeld op basis van ingevulde vragenlijsten: de inactieve denkers en de actieve doeners. Beide groepen kregen apparatuur mee die zeven dagen lang de activiteit van de deelnemers mat.
Opvallendste conclusies: mensen met een hoger IQ verveelden zich minder snel, waardoor ze een stuk minder actief waren. In plaats daarvan lagen ze gewoon lekker na te denken. Over van alles en nog wat. Misschien wel met een pilsje erbij, zo stellen wij ons voor.
Het volk dat niet stil kon blijven zitten, verveelde zich daarentegen veel sneller. De zogenaamde 'doeners' hadden geen zin om geconfronteerd te worden met hun eigen abstracte gedachten en gingen daarom maar sporten of andere lichamelijke activiteiten doen.
Efficiënt
In theorie zouden luie mensen ook goed in staat zijn makkelijke en snelle oplossingen voor soms complexe problemen te bedenken. In andere woorden: een luie donder zoekt de meest efficiënte manier om iets te doen. Prima eigenschap voor een werknemer, zou je zeggen. Deze luiheid zou immers maar zo de bron kunnen zijn van een hoop innovatie en efficiënte oplossingen.
Kortom, ligt je partner weer eens op de bank te stinken? Hangt je collega achterover in z'n stoel met de pootjes omhoog? Niet storen. Grote kans dat je een genie aan het werk ziet.
- CNBC, Journal of Health Psychology
- iStock