Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Private lease versus abonnement: wat pakt voordeliger uit?

Een auto aanschaffen is een financiële transactie die slechts weinigen direct uit eigen middelen kunnen bekostigen. Het komt er doorgaans op neer dat je het geld voor zo’n aanschaf zult moeten lenen. Autodealers spelen daar handig op in, door allerlei constructies aan te bieden die gebaseerd zijn op een maandbedrag.

Lease

De meest bekende optie is private lease, een variant op het leasen van auto’s door bedrijven. Maar steeds vaker hoor je ook abonnementsvormen, die je als klant zowel voor- als nadelen bieden. We zetten de plussen en minnen voor je op een rij.

BKR-registratie 

Een nadeel van een private leaseconstructie is dat je er een financiële verplichting door aangaat die verplicht geregistreerd wordt in het BKR-register. Dit kan consequenties hebben voor het afsluiten van een hypotheek of lening. Bij de BKR-toetsing blijkt dan immers dat je al een langlopende verplichting hebt en daardoor kun je vaak minder lenen dan je zou willen. Het voordeel van auto abonnementen is dat je daarmee geen langlopende verplichting aangaat. In feite zou je de auto op elk gewenst moment weg kunnen doen, omdat je niet gehouden bent aan een opzegtermijn die langer is dan een kalendermaand.

Hogere lasten 

Waar je dus meer vrijheid hebt bij zo’n abonnement, staan daar helaas wel hogere lasten tegenover. Juist omdat de looptijd minder lang is, kiezen de aanbieders ervoor de maandelijkse kosten hoger in te zetten dan bij een standaard leasecontract. Dat is logisch, want de kans bestaat immers dat je minder lang klant zult blijven dan wanneer je de deal voor een vaste periode van een aantal jaren zou hebben gesloten. Dan verdienen ze dus ook minder aan je. Dat verschil halen ze terug door een hoger abonnementstarief in rekening te brengen. Met de lease vergelijkingstool van Autonomer zie je exact bij welke aanbieder je het voordeligste uit bent.

Duidelijkheid 

Een belangrijke reden voor veel mensen om voor private lease te kiezen, is dat ze daarmee duidelijkheid hebben over de maandelijkse kosten voor hun auto. Onderhoud en reparaties zijn inbegrepen, dus je weet waar je aan toe bent. Dat bedrag is echter vaak wel hoger dan wanneer je de auto zelf zou aanschaffen en (laten) onderhouden. Pas goed op bij auto abonnementen, dat het echt om een abonnement gaat zonder lange looptijd. Soms wordt deze term ten onrechte ook bij een private leasecontract gebruikt, dus check waar je voor tekent!

Lifestyle
  • Adobe Stock