Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

Klimaatgekkies hebben nieuw doelwit: jouw autobanden

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: The Tyre Extinguishers.

Henk Strootman

Het puberbrein komt pas rond het 22ste levensjaar tot rust. Dat verzin ik niet zelf, maar dat hebben mensen die ervoor hebben doorgeleerd vastgesteld. Dus niet alleen bakvissen en puistenkoppen leven in constante verwarring, ook adolescenten van pakweg tussen de 18 en 22 jaar stuiteren mentaal nog alle kanten op. Voorbeelden van zulke rusteloze puberbreinen zien we dagelijks in de media voorbijkomen, nu vooral op en rond universiteiten. Zie ze eens gaan, met hun vlaggen en vaandels. Vuur in de ogen, de vuisten gebald en dan met overslaande stem: “Free Free Palestine! Free Free Palestine!

Ze kunnen er niets aan doen. Nu is het hun betrokkenheid bij Gaza waarmee ze een plaatsje aan de goede kant van de geschiedenis hopen te verwerven, vroeger was het Vietnam, de kruisraket, het kapitalisme, de woningnood of gewoon een daad van verzet tegen ‘het systeem’. En ach, wie had er in de jaren 70 niet een T-shirt of poster met de beeltenis van de Argentijnse marxist Che Guevara?

Een nieuwe actiegroep voor het klimaat noemt zich The Tyre Extinguishers. Deze ‘ventielbrigade’ maakt dat u uw auto ’s morgens met vier lege banden kunt aantreffen

Dat deze charismatische vrijheidsstrijder als een held werd gezien, is nog tot daaraan toe. Maar er werd in rokerige studentenkamers ook gedweept met twijfelachtige en vaak zelfs moordzuchtige leiders van terroristische organisaties als de Duitse RAF, de Noord-Ierse IRA, de Baskische ETA, de Palestijnse PLO, de Colombiaanse FARC, het Japanse Rode Leger en de door Iran gesteunde Hezbollah. Geloof het of niet: zelfs Osama bin Laden had bewonderaars ter linkerzijde van het politieke spectrum, zoals ‘anti-imperialisten’ momenteel vinden dat er best iets te zeggen valt voor regimes in Iran en Noord-Korea. Nogmaals: ik verzin het allemaal niet. Was het maar waar.

Je hoopt altijd maar dat het verstand met de jaren komt. En vaak is dat ook wel zo. De grootste relschoppers van vroeger zijn nu politicus, ondernemer of ambtenaar. Maar voor het zover is, moet er eerst nog het nodige worden afgebroken. Geen protest zonder schade. Snelwegen worden geblokkeerd, universiteitszalen gestript, straten half opgebroken, muren beklad en politieauto’s vernield. We kennen de beelden. Onlangs was er een rechtszaak tegen een groep relschoppers en ja hoor, alle vooroordelen werden bevestigd. Laten we het zo zeggen, het was niet bepaald de bloem der natie die terechtstond.

Inmiddels heeft een nieuwe, internationaal opererende actiegroep de aandacht getrokken. De groep noemt zich The Tyre Extinguishers en zet zich op een wel heel bijzondere manier in tegen klimaatverandering. Nu eens niet in de voorspelbare proteststad Amsterdam, maar in het Zuid-Hollandse Barendrecht of all places. Daar troffen de eigenaren van dertien voertuigen onlangs de banden ’s ochtends leeg aan. Alle vier de banden in één keer plat, dan sta je wel even raar te kijken. Maar een brief die bij alle gedupeerden onder de ruitenwissers was achtergelaten, bracht klaarheid in de zaak.

“Waarschijnlijk bent u kwaad,” zo begon het vlugschrift, “maar weet dan dat wij een gedragsverandering teweeg willen brengen die positief uitpakt voor u, uw omgeving, het klimaat en het milieu. We hebben dit gedaan omdat het rijden in enorme auto’s met name binnen het stedelijk gebied grote, negatieve consequenties heeft.” Verderop in het briefje wordt duidelijk dat de ventielbrigade het vooral heeft gemunt op de wat dikkere bakken. “Zelfs als de gevolgen voor mensen die ver weg van u leven u koud laten, weet dan dat uw enorme auto ook gevolgen heeft voor u en uw directe omgeving. SUV’s en Amerikaanse pick-uptrucks veroorzaken meer luchtvervuiling dan normale efficiëntere auto’s, door het hoge energieverbruik.”

De groepering heeft inmiddels ook in andere steden toegeslagen en zegt met meer acties te komen. Als we het dan toch over het laten ontsnappen van lucht hebben, mogen we dan even heel diep zuchten?