Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Aboutaleb: Rotterdam snuift 60.000 lijntjes per dag weg

Dat er in Nederlandse steden flink wat poeder door flink wat neusgaten naar binnen wordt gezogen, was al duidelijk. Aboutaleb komt nu met cijfers over Rotterdam.

Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb heeft zijn stad tijdelijk verlaten om in Den Haag in gesprek te gaan met een aantal Kamerleden. Het onderwerp: criminaliteit. Als burgemeester van Rotterdam weet Aboutaleb immers genoeg over georganiseerde misdaad, jeugdcriminaliteit, drugssmokkel en aanslagen.

60.000

Tijdens zijn betoog komt de in Marokko geboren bestuurder met een paar schokkende feiten. "Uit rioolwateronderzoek in Rotterdam blijkt dat we goed zijn voor zestigduizend lijntjes cocaïne per avond", aldus de burgemeester. Hij herhaalt: "Zestigduizend lijntjes cocaïne per avond... Ik laat bewust een stilte vallen. Dan kunnen we het een beetje op ons laten inwerken."

Volgens Aboutaleb is dat cijfer het directe gevolg van normalisatie. "Ik blijf het een bizar fenomeen vinden dat kennelijk onze jeugd niet zomaar kan feesten zonder een cokelijntje of pilletje."

Vervolgens vertelt de PvdA-man over twee dodelijke slachtoffers in zijn stad. "Twee jonge meisjes met de leeftijd 18 en 19 als gevolg van het gebruik van drugs. Luister naar de moeders en je kent het verhaal. Dus een van mijn actiepunten richting de Kamer, dit vraagt bijna een soort maatschappelijk debat en discussie daaromtrent: hoe is het zover gekomen, dat we drugsgebruik zo hebben laten normaliseren? En dat het zich nu zo tegen ons keert?"

Aanslagen

Aboutaleb doelt niet alleen op de slachtoffers van drugsgebruik, maar ook op al het geweld dat wordt veroorzaakt door de criminelen die het spul invoeren en verhandelen.

Vandaag werd duidelijk dat er dit jaar al bijna 500 aanslagen met explosieven zijn geregistreerd. Een derde van die incidenten vond plaats in Amsterdam of Rotterdam. Vorig jaar ging het weliswaar nog om twee derde, maar nog altijd is het schering en inslag in de grote steden, ook in de havenstad van Aboutaleb. Ter illustratie: de top-7 van plekken waar daders het vaakst toeslaan bestaat volledig uit Rotterdamse wijken.

Het gesprek tussen Kamerleden en experts, onder wie Ahmed Aboutaleb, wordt gehouden om te kijken of het aanslagenprobleem wellicht een andere aanpak vergt. Als het aan de politie ligt, wordt er bijvoorbeeld een landelijke taskforce opgericht. Ook gemeenten, jeugdwerkers, verzekeraars en woningbouwcorporaties zouden volgens de politie moeten deelnemen aan zo'n projectgroep.

Misdaad
  • NOS, de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots