Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Priester geeft 40.000 euro kerkgeld uit aan Candy Crush en Pokémon Go'

Het is niet bekend of hij ook een indrukwekkende high score heeft weten neer te zetten.

Priester

Een priester uit de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt voor de rechter gesleept omdat hij tienduizenden dollars uit het kerkfonds zou hebben gejat, om het geld vervolgens uit te geven aan apps als Mario Kart, Candy Crush Pokémon Go en gokspelletjes.

Het gaat om ene Lawrence Kozak, een voormalige pastoor die werkzaam was bij de St. Thomas More-parochie in het dorpje Pottstown. Lawrence zou via zijn Apple ID in totaal 214.000 dollar hebben uitgegeven, waarvan zo'n 44.000 dollar afkomstig was van een creditcard van de parochie. Dat schrijft CBS News.

'Gaming'

In een verklaring van de Pennsylvania State Police schrijven detectives dat er zo'n 2000 transacties aangemerkt stonden als 'gaming'. De transacties werden gedaan in de periode van september 2019 tot juni 2022.

Enkele spelletjes die worden genoemd zijn Mario Kart, Pokémon Go, Candy Crush, en gokspellen als Cash Frenzy, Willy Wonka Vegas Casino SLots en Wizard of Oz Slot Machine Game. Opmerkelijk: hoewel je wel écht geld kunt spenderen bij die gokspellen, bijvoorbeeld om verder te komen en een hogere scoren te halen, kun je er geen dollars mee verdienen.

De priester zou de creditkaart van de parochie ook hebben gebruikt om cadeautjes voor z'n petekind te kopen, waaronder een tablet en een speelgoedsetje om proefjes te doen.

Aangesproken op gedrag

Op enig moment zou Kozak ook zijn aangesproken op bizarre uitgaven. Daarbij zou de business manager van de parochie ook zijn begonnen over een andere 'man van God' die de fout in ging, namelijk Joseph McLoone. Die pastoor jatte duizenden dollars om zijn salaris wat bij te spekken, een strandhuisje te kopen en andere mannen geld cadeau te doen. "Ik wil jouw naam niet in de krant zien", zou de business manager tegen Kozak hebben gezegd.

Kozak moet nog voorkomen, maar hij heeft inmiddels wel een brief gestuurd naar de nieuwe priester - Kozak is uit zijn functie gezet - van de St. Thomas-parochie. Daarbij zat ook een cheque van 8000 dollar.

"Het spijt mij enorm dat ik deze fout heb gemaakt, waardoor jullie zoveel stress hebben gehad. Ik ben sinds april de creditkaart aan het afbetalen", aldus Lawrence Kozak in zijn brief. "Dank voor jullie geduld."

De priester lijkt er dus alles aan te doen om weer in de gratie te komen bij de kerk én bij god. En als hij slim is laat hij de Pokémon Go's en Mario Karts van deze wereld voortaan links liggen.

Bizar
  • CBS News
  • Adobe Stock