Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meer details bekend over dubbele moord Weiteveen: 'Richard K. huilend in rechtbank'

De 50-jarige Richard K. beroofde op 16 januari twee mensen van het leven in het Drentse Weiteveen en ging vlak na de moord live op Facebook. Woensdag vond de eerste inleidende zitting plaats. 

Rechtbank Assen

In de rechtbank van Assen vond woensdag de eerste zitting plaats in de zaak tegen Richard K., die terechtstaat wegens een dubbele moord. De slachtoffers Ineke en Sam waren de nieuwe kopers van het huis van K. en er was een langlopend conflict over de woning gaande tussen het echtpaar en Richard K.

Facebook

Vlak na de moord ging K. live op het online platform Facebook. De verdachte was in deze video huilend te zien en beweerde dat hij twee mensen had gedood. "Jongens, er is iets heel ergs gebeurd. Nu zal ik wel de rest van mijn leven de bak in gaan", zei K. destijds.

En niet alleen Richard K. ging live op het platform. Ook zijn vrouw, Ingrid, besloot via de camera de mensen toe te spreken op Facebook. In de video liet de zichtbaar geëmotioneerde Ingrid weten dat haar man Richard K. 'helemaal doorgedraaid' was.

Later die dag werd bekendgemaakt dat het inderdaad klopte wat K. beweerde in de video. De nieuwe bewoners van de woning, Sam en Ineke, waren om het leven gebracht.

'Alles voor de ogen van de 12-jarige zoon'

Tijdens de eerste inleidende zitting werden meer details bekendgemaakt over wat er die beruchte 16 januari precies gebeurd is. Zo zou Ineke die ochtend een kind naar school hebben gebracht, waarna ze op de terugweg Richard K. tegenkwam. Hij zou haar klem hebben gereden en dood hebben geschoten. Vervolgens zou K. naar het huis van het echtpaar zijn gereden, waar hun 12-jarige zoon de deur opendeed. Richard K. zou aan het jongetje verteld hebben dat zijn moeder een auto-ongeluk had gehad.

Toen vader Sam in beeld kwam, viel K. hem aan. Hij zou de 38-jarige man vervolgens hebben gestoken, geslagen op zijn hoofd met de kolf van het vuurwapen en meerdere kogels op hem afgevuurd hebben. Dit allemaal voor de ogen van de 12-jarige zoon van Ineke en Sam.

Verklaring Richard K.

De verdachte liet tijdens de zitting weten een verklaring af te willen leggen: "16 januari, de dag van de verschrikkelijke tragedie en de kinderen hun ouders verloren. De dag dat het huis van mijn ouders aan hen geleverd werd. Nooit had het zo ver mogen komen, maar toch is het gebeurd."

"De levens van beide families zullen nooit meer hetzelfde zijn. Een ruïne. Woorden schieten tekort om mijn spijt uit te drukken. Het rechtvaardigt niet wat er gebeurd is. Ik hoop dat de nabestaanden veel steun bij elkaar zullen vinden", aldus Richard K.

K. bood huilend zijn excuses aan in de rechtbank van Assen aan alle nabestaanden: "Kinderen horen hun ouders nooit te verliezen en zeker niet op deze manier." Richard K. gaf de kinderen van het overleden echtpaar nog de optie om ooit een gesprek aan te gaan met hem. De verdachte staat daar naar eigen zeggen 'open voor'.

Op 9 juli zal er een eerste regiezitting plaatsvinden in de strafzaak rondom Richard K. Naar alle verwachting zal K. in mei worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

Misdaad
  • X, De Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots