Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Uitvaartondernemer krijgt 3,5 jaar celstraf voor vervoeren chemicaliën voor harddrugs in lijkwagen

Twee Rotterdammers werden in mei 2023 van de weggehaald terwijl ze behoorlijk wat kilo's chemicaliën achterin de lijkwagen hadden liggen.

Lijkwagen

Het zou gaan om zo'n 675 kilo BMK - ook wel Fenylaceton genoemd - dat wordt gebruikt bij het produceren van de sterk verslavende harddrugs crystal meth en speed. De politie vond destijds dat de lijkwagen verdacht laag op de weg lag en besloot de auto na een stille achtervolging van tientallen kilometer's van de weg te halen bij een benzinepomp.

27 dozen BMK

Toen de politie de achterklep van de wagen opendeed lag er geen doodskist met een zwaar, overleden persoon in de achterbak, maar 27 dozen met chemicaliën voor het maken van de harddrug. Dat hadden de agenten dus goed ingeschat. In de wagen zaten twee Rotterdammers, de 38-jarige bestuurder en een 50-jarige bijrijder.

De bestuurder, een uitvaartondernemer, hoorde afgelopen weekend zijn straf voor het vervoeren van deze enorme lading bestaande uit honderden kilo's BMK. Vlak na de aanhouding trof de politie in een pand van de bestuurder niet alleen doodskisten aan, maar ook een heus drugslab. Daarnaast bleek uit informatie - dat in bezit is van de politie - dat de verdachte al vanaf april 2023 bezig was met het produceren van drugs en de handel in coke, meth en MDMA.

3,5 jaar gevangenisstraf

Waar het Openbaar Ministerie eerder 6 jaar celstraf eiste tegen de begrafenisondernemer, besloot de rechtbank in Den Bosch dat de 38-jarige bestuurder 3,5 jaar achter de tralies mag gaan zitten.

Het is niet voor het eerst dat de verdachte wordt veroordeeld voor zaken die drugsgerelateerd zijn. Eerder werd hij al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 48 maanden. Waar het spreekwoord luidt: een ezel stoot zich geen twee keer tegen dezelfde steen, was dat bij deze uitvaartondernemer zeker wél het geval. Hij gebruikte namelijk toen ook al zijn eigen onderneming als dekmantel. Het OM eiste eerder een ontzetting uit het beroep van 11 jaar, maar de rechtbank liet afgelopen weekend weten dat de 38-jarige Rotterdammer geen beroepsverbod krijgt.

De 50-jarige Rotterdammer die naast de begrafenisondernemer in de auto zat, moet later nog voor de rechter verschijnen.

Misdaad
  • OM, Crimesite
  • Adobe Stock