Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sacha C. (21) stak vader en familievriend neer in Italië: 'Ontoerekeningsvatbaar verklaard'

Afgelopen augustus vond er een dubbele moord plaats in een Italiaans gehucht. Het stadje heeft zo'n 600 inwoners en veel Nederlanders bezitten er een woning. Het nieuws werd dan ook als een enorme schok ontvangen.

Sacha C.

Tijdens een ruzie op vakantie stak C. zijn 65-jarige vader Chain-Fa neer met een keukenmes. Vader en zoon verbleven in het huis van een familievriend in Montaldo di Montovì, een klein gehucht in de regio Piemonte iets onder de bekende Italiaanse stad Turijn. Toen de vriend - de 60-jarige huisarts Lambertus ter Horst uit Harderwijk - wilde ingrijpen, raakte hij zwaargewond. Hij overleed even later in het ziekenhuis. De vader van Sacha C. zou ter plekke al zijn overleden aan zijn verwondingen. Er volgde een klopjacht op de 21-jarige verdachte, Sacha C.

Ontoerekeningsvatbaar

Met een groep van honderd man sterk, plus een roedel speurhonden, waren de Italiaanse autoriteiten dagenlang aan het 'jagen' op Sascha C. Na zo'n anderhalve dag zoeken werd de Amsterdamse C. aangetroffen bij een kapel in een bosgebied dichtbij het Italiaanse stadje Montaldo di Montovì. Sacha C. had op dat moment nog bloedsporen aan zijn kleding zitten. De 21-jarige Amsterdammer werd ter plaatse gearresteerd, maar verkeerde volgens de lokale politie op het moment van de arrestatie in een verwarde toestand.

Verschillende media schreven destijds al over de mentale problemen van Sacha C. En uit het onderzoek van Italiaanse gedragsdeskundigen is dan ook gebleken dat de 21-jarige Nederlander volledig ontoerekeningsvatbaar is. Daarnaast beschrijven de deskundigen Sacha C. als een 'sociaal gevaarlijk' persoon.

Uit het onderzoek is verder naar voren gekomen dat C. op het moment van de steekpartij vanuit een waangedachte heeft gehandeld. De deskundigen hebben het advies gegeven om Sacha C. niet langer gevangen te houden, maar hem verplicht op te laten nemen in een psychiatrische kliniek. Het Openbaar Ministerie in Italië is akkoord gegaan met dit advies.

Misdaad
  • De Telegraaf, NOS
  • Carabinieri