Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Steeds jonger en roekelozer: de coke-ratjes van de haven

Ze zijn jong, laagopgeleid en makkelijk te beïnvloeden. Ideaal ‘kanonnenvoer’ dus voor drugsbazen die jongeren ronselen om in de havens van Rotterdam, Vlissingen en Antwerpen drugs uit containers te halen. Er valt veel mee te verdienen, maar ook mee te verliezen. Eén verloren partij coke en je hebt een levensgroot probleem. Maar vooralsnog zijn de uithalers niet te stoppen.

Uithalers

Zijn gezicht prijkt al bijna vijf jaar op diverse opsporingssites. Jaren waarin niemand meer iets heeft gehoord van Rotterdammer Mohamed Anaya. En de kans dat dit ooit nog gaat gebeuren, is gering. Net 26 is hij, als Mohamed op vrijdag 14 juni 2019 in zijn zwarte Volkswagen Golf GTE van huis vertrekt voor een afspraak in Den Haag. Waar precies, waarom en met wie weet niemand, zelfs zijn moeder en zussen niet. Maar dat is niet ongewoon: Mohamed is actief in een branche waar praten niet echt gebruikelijk is. Een branche ook waarin het spel hard wordt gespeeld. Wie praat die gaat. En wie de kluit belazert is al helemaal geen lang leven beschoren.

Voor de recherche is er dan ook weinig twijfel over de aard van Anaya’s afspraak; die moet alles te maken hebben met de drugshandel waarin hij actief is. Met wisselend succes overigens, want in 2013 is hij nog tegen de lamp gelopen toen hij zich voordeed als medewerker van de ECT (Europe Container Terminals) en met een pasje het overslagterrein had betreden om 350 kilo coke binnen te halen. Het leverde hem een gevangenisstraf van zes jaar op. Met deze minder geslaagde actie was Anaya wel zijn tijd ver vooruit. Vandaag de dag zouden we hem een ‘uithaler’ noemen. Ofwel: iemand die in opdracht van de grote drugsbazen en tegen forse betaling cocaïne uit containers haalt.

Voorbeelden van ‘Trojaanse containers’. Voorbeelden van ‘Trojaanse containers’. Voorbeelden van ‘Trojaanse containers’.

Het is booming business, zo valt dagelijks in de krant te lezen. Maar ook gevaarlijke business, want van Mohamed Anaya werd dus nooit meer iets vernomen. Wel van zijn auto trouwens, die werd drie dagen na zijn verdwijning teruggevonden langs de Van Vredenburchweg in Rijswijk. De politie denkt dat het die vrijdagmiddag al snel fout is gegaan, want Mohamed reageert dan al niet meer op telefoontjes van zijn familie. Over het hoe en waarom van de verdwijning gaan verschillende verhalen. Eén ervan luidt dat Mohamed verantwoordelijk zou zijn gehouden voor een verdwenen of onderschepte partij cocaïne. De recherche gaat er dan ook vanuit dat de Rotterdammer niet meer leeft en het onderzoek ligt bij gebrek aan aanknopingspunten al een hele tijd stil.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Trojaanse container

Je zou denken dat het lot van Mohamed Anaya een afschrikkende werking heeft op jongeren die snel hun zakken willen vullen met een uithalersklus. Maar de cijfers laten een heel ander beeld zien. In 2023 werd 452 keer iemand opgepakt die op het haventerrein drugs uit een container haalde of dat probeerde te doen. Het jaar daarvoor waren het er nog 251. Je kunt dus spreken van een groeimarkt.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Zeehavenpolitie, politie, Youtube, OM, RTV Rijnmond, Kramer Group