Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

PETA Nederland: 'Efteling moet stoppen met neppaarden in draaimolens'

Koekoek.

Efteling

Eerst werden de Aziatische en Afrikaanse poppen van Carnaval Festival vervangen in De Efteling. De poppen zouden 'niet meer van deze tijd' zijn. Toen sneuvelde de attractie Monsieur Cannibale, omdat deze 'racistisch' zou zijn. De dikke, donkere kannibaal met pollepel werd verwijderd en vervangen door Sinbad de zeeman. De kookpotten werden bootjes.

Wat volgde was een make over van De Droomvlucht. In de attractie worden bezoekers hangend in een bakkie door een soort droomwereld geloodst. Een land vol kastelen, trollen, eenhoorns en niet te vergeten: elfjes. En juist die elfjes waren een doorn in het oog van de parkleiding. De mythische wezentjes, vooral bekend uit de Germaanse en Noorse mythologie en folklore, waren volgens De Efteling namelijk te blank. Een aantal werd daarom overgeverfd. Maar wie dacht dat De Efteling inmiddels politiek correct genoeg was, zit er volgens PETA Nederland he-le-maal naast...

Draaimolendieren

De People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) stellen dat paarden in draaimolens - nepbeesten dus, geen dieren van vlees en bloed - of ander nepgedierte - kamelen, olifanten, tijgers - een 'verkeerd signaal' afgeven. Ze 'vieren onbedoeld de uitbuiting van bewuste wezens', aldus de activisten in het AD.

"Pretparken bedoelen het natuurlijk niet zo", leggen de luitjes van PETA uit, "maar kinderen krijgen door die draaimolens wel het gevoel dat het normaal is om dieren puur voor ons plezier te gebruiken." De organisatie doet deze oproep naar aanleiding van een dergelijke boodschap afkomstig van de Amerikaanse tak van PETA. Die riep draaimolenfabrikanten op te stoppen met nepdieren om op te zitten.

De activisten willen de beesten vervangen door auto's, vliegtuigen, bulldozers en andere voertuigen. Mocht dat gebeuren, dan kan het natuurlijk niet lang duren voordat de klimaatdrammers van 'Stop Oil' eisen om de voertuigen te vervangen door tandems en Tesla's.

De Efteling reageert

Het verleden wijst uit dat De Efteling gevoelig is voor kritiek en externe druk. En ook dit vinden ze naar eigen zeggen een 'interessante en bijzondere discussie'. Ze sluiten dan ook niet uit dat er in de toekomst iets verandert in het park. BBB-leider Caroline van der Plas vindt er ook wel iets van. Ze noemt het plan heel begrijpelijk 'knotsgek'.

Bizar
  • AD
  • Adobe Stock