Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Elfjes in Efteling niet divers genoeg, worden aangepast

Enkel blanke elfjes kan niet meer anno 2023, aldus de Efteling.

Efteling

De Droomvlucht in De Efteling wordt aangepast. Dat heeft woordvoerder Steven van Gils laten weten tegenover RTL Nieuws. In de attractie worden bezoekers hangend in een bakkie door een soort droomwereld geloodst. Een land vol kastelen, trollen, eenhoorns en niet te vergeten: elfjes. En juist die elfjes waren een doorn in het oog van de parkleiding.

De mythische wezentjes, vooral bekend uit de Germaanse en Noordse mythologie en folklore, waren volgens De Efteling namelijk te blank. Elf elfjes worden volgens woordvoerder Van Gils daarom overgeschilderd - van heel donker tot licht getint. De overige elfjes blijven zoals ze zijn.

Geen klachten van bezoekers

"We hebben deze keuze gemaakt omdat we het belangrijk vinden dat al onze gasten, en met name kinderen, zich kunnen herkennen in de karakters van de Efteling", aldus Van Gils tegen RTL Nieuws.

De verandering wordt uitgevoerd tijdens een grote onderhoudsbeurt, maar is niet het gevolg van klachten van bezoekers. "Het is echt een besluit van onszelf", zegt Van Gils. Dit in het kader van diversiteit.

Niet de eerste attractie

Het is zeker niet de eerste keer dat De Efteling een attractie aanpast, al langere tijd worden veranderingen in het park doorgevoerd. Zo werden na klachten de Aziatische en Afrikaanse poppen van het Carnaval Festival vervangen.

Ook sneuvelde de attractie Monsieur Cannibale, omdat deze racistisch zou zijn. De dikke, donkere kannibaal met een pollepel werd verwijderd en vervangen door Sinbad de zeeman. De kookpotten werden bootjes.

Toch blijven de meningen over deze koers van De Efteling verdeeld. Naast voorstanders zijn er namelijk ook zat critici die het park betichten van onnodige politieke correctheid.

Nieuws
  • RTL Nieuws
  • NL Beeld