Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eerste executie door stikstofhypoxie ondanks kritiek toch voltrokken

De Amerikaanse staat Alabama had de primeur: moordenaar Kenneth Eugene Smith (58) werd hier als eerste geëxecuteerd met behulp van stikstof. Volgens de Verenigde Naties (VN) is deze methode van executeren een marteling en kunnen er zeer pijnlijke complicaties bij optreden. De VN noemde het zelfs een 'onmenselijke straf'.

Executie

Afbeelding boven ter illustratie

Echter is de methode volgens de staat Alabama wél humaan en ging de executie van Kenneth Eugene Smith dan ook gewoon door. Volgens persbureau AP heeft het in totaal 22 minuten geduurd voordat Smith doodverklaard werd.

Masker

De lucht die iemand normaal inademt bestaat voor zo'n 78% uit stikstof, maar de pure vorm van gas is dodelijk. Smith kreeg via een masker de stof toegediend. Volgens het persbureau bleef de terdoodveroordeelde ogenschijnlijk nog minuten bij kennis. Daarbij begon het lichaam van Smith te schudden en werd zijn ademhaling zwaarder. Na een tijdje stopte zijn ademhaling volledig.

Smith zou voor hij stierf een liefdesgebaar hebben gemaakt naar zijn familie. Daarnaast zou hij nog hebben gezegd dat de Amerikaanse staat Alabama de mensheid terug in de tijd zet.

Huurmoord

In 1988 werd Smith ter dood veroordeeld voor de moord op de 45-jarige Elizabeth Sennett. Haar man had Smith samen met een andere man ingehuurd om zijn vrouw te vermoorden. Het moest daarbij op een inbraak lijken. Beide mannen kregen hiervoor 1000 euro.

Al eerder - in 2022- werd er een poging gedaan om Smith te executeren, toen door middel van een dodelijke injectie. Echter lukte het een gevangenismedewerker niet om de injectie in een de ader te krijgen. Hierdoor werd Kenneth Eugene Smith nu via de nieuwe methode geëxecuteerd.

Misdaad
  • NOS, De Telegraaf
  • Adobe Stock