doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Flinke celstraffen geëist voor 'koelbloedige executie' Amanuel 'Maantje' Sambo

Als het aan het OM ligt, belanden de verdachten jarenlang achter de tralies.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6483eaff5694d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6483eaff5694d img{#fig-6483eaff5694d img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6483eaff5694d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6483eaff5694d img{#fig-6483eaff5694d img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6483eaff5694d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6483eaff5694d img{#fig-6483eaff5694d img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6483eaff5694d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6483eaff5694d img{#fig-6483eaff5694d img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Flinke celstraffen geëist voor 'koelbloedige executie' Amanuel 'Maantje' Sambo

Gisteren werd de strafeis voor de verdachten van de moord op Amanuel 'Maantje' Sambo bekendgemaakt. Voor de rechtbank in Amsterdam eiste het OM maar liefst 20 jaar cel tegen de 23-jarige Zion R., hoofdverdachte in de zaak. Ook medeverdachten Joshua van Z., Tyrone B. en Prateek S. kregen lange strafeisen te horen. Bij twee van hen werd tevens een tbs-behandeling geëist.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het slachtoffer, de 30-jarige Amanuel 'Maantje' Sambo werd op 18 november 2020 neergeschoten op het Krugerplein in Amsterdam. Zion R. zou volgens onderzoek de schutter zijn. Hij zou ruzie met Maantje hebben gekregen op een verjaardagsfeest. Vervolgens zou hij het slachtoffer samen met een aantal medeverdachten hebben ingesloten en geslagen. Maantje werd daarbij in zijn rug en zijn bil geschoten en overleed even later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Teamwork

Op die bewuste avond vond er veel Snapchatverkeer plaats tussen de verdachten. Volgens het OM blijkt uit die berichten dat Zion R. ruzie had met het slachtoffer en dat ze zich in de buurt van het Krugerplein bevonden. R. zou vervolgens een een wapen hebben geregeld, wat hij door een ander heeft laten ophalen. Hij zou de medeverdachten instructies over de locatie hebben gegeven. Volgens het OM wordt dit bevestigd door gps-gegevens van de telefoons van de medeverdachten.

Naast de gps-gegevens voerde het OM bewijs aan in de vorm van schotresten. Die werden zowel op de kleding van Maantje als op de handen en kleding van Zion R. en Joshua van Z. aangetroffen. Volgens het NFI is er een link tussen die resten en de plek waar Maantje werd neergeschoten. In een gesprek met zijn vriendin, in het Huis van Bewaring waar hij vastzat, heeft R. bovendien toegegeven dat hij heeft geschoten.

'Koelbloedige executie'

Volgens het OM duidt de kordaatheid waarmee R. heeft gehandeld op een vooropgezet plan. De officier van justitie nam zelfs de woorden 'koelbloedige executie' in de mond. De reden voor de afrekening is nog altijd niet duidelijk. Wat wel duidelijk is: de strafeisen zijn niet mals. Als het aan het OM ligt, krijgt Zion R. twintig jaar cel. Voor Joshua van Z. hebben ze negen jaar cel en tbs met dwangverpleging in gedachten. Hij zou volgens justitie degene zijn die het vuurwapen heeft opgehaald. Tyrone B., die de vluchtauto bestuurd zou hebben, kreeg de eis van vijf jaar cel en tbs met voorwaarden. Tegen Prateek S., die zou hebben geholpen met het insluiten van Maantje en hem aan zijn lot zou hebben overgelaten, werd twaalf jaar cel geëist.

In november vorig jaar werd in Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteed. De politie was toen dringend op zoek naar meer getuigen. Of de uitzending daadwerkelijk tips heeft opgeleverd, is niet bekendgemaakt. Op 4 juli komen we meer te weten over de zaak: dan doet de rechter uitspraak.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws