Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tot doodstraf veroordeelde huurmoordenaar voor het eerst met deze methode geëxecuteerd

Nadat vorig jaar een eerdere poging met een injectie mislukte, zal de Amerikaanse huurmoordenaar Kenneth Eugene Smith (57) eind januari met deze nieuwe methode worden geëxecuteerd.

Gevangene

Smith werd in 1988 voor het eerst veroordeeld. Samen met een medeplichtige zou hij als huurmoordenaar ingehuurd zijn door een echtgenote om zijn vrouw - Elizabeth Dolene Sennet - om het leven te brengen. In 1996 volgde een nieuw proces tegen de huurmoordenaar. Hij werd wederom veroordeeld en dit keer kreeg hij de doodstraf opgelegd door de rechter.

Vorig jaar november leek er - na 34 jaar in de gevangenis - een einde te komen aan het leven van Smith. Doormiddel van een dodelijke injectie zou de huurmoordenaar worden geëxecuteerd, maar na urenlange pogingen om een ader te vinden, werd de executie toch gestaakt. Inmiddels is bekendgemaakt dat Smith op 25 of 26 januari met een nieuwe methode om het leven zal worden gebracht.

Stikstofhypoxie

De gouverneur van Alabama Kay Ivey meldt dat de 57-jarige Kenneth Eugene Smith de eerste Amerikaan is die wordt geëxecuteerd door middel van 'stikstofhypoxie'. Bij deze methode worden de hersenen en het lichaam beroofd van zuurstof. In theorie verliest degene die de stof inademt binnen 10 seconden het bewustzijn. Enkele minuten later volgt de dood.

De advocaten van de veroordeelde Smith blijven zich verzetten tegen de doodstraf: "We blijven hoopvol dat diegenen die deze zaak beoordeelden zullen inzien dat een tweede poging tot executie - dit keer met een experimentele, nooit eerder gebruikte methode - ongegrond en onrechtvaardig is."

Misdaad
  • De Telegraaf
  • Adobe Stock