Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Forse kritiek op nieuwe executiemethode in de VS

Eind deze maand staat de eerste executie op de planning die middels de nieuwe methode wordt uitgevoerd. Maar er klinkt felle kritiek.

Doodstraf

In 27 van de in totaal 50 Amerikaanse staten hebben ze de doodstraf en Alabama is er daar eentje van. Dat weet ook Kenneth Eugene Smith (57), die in de dodencel zijn lot afwacht.

Smith werd in 1988 voor het eerst veroordeeld. Samen met een medeplichtige zou hij als huurmoordenaar ingehuurd zijn door een pastoor om diens vrouw Elizabeth Dolene Sennet om het leven te brengen. In 1996 volgde een nieuw proces tegen de huurmoordenaar. Hij werd wederom veroordeeld, maar kreeg deze keer de doodstraf opgelegd.

Poging gestaakt

Vorig jaar november leek er - na 34 jaar in de gevangenis - een einde te komen aan het leven van Smith. Door middel van een dodelijke injectie zou de huurmoordenaar worden geëxecuteerd, maar na urenlange pogingen om een ader te vinden, werd de executie toch gestaakt. Daarom komt er een tweede poging. Die wordt echter wel op een andere manier uitgevoerd.

Nieuwe methode

De gouverneur van Alabama Kay Ivey liet eerder al weten dat de 57-jarige Kenneth Eugene Smith de eerste Amerikaan is die wordt geëxecuteerd met behulp van 'stikstofhypoxie'. Bij deze methode ademt de terdoodveroordeelde stikstof in. De lucht die je normaal gesproken inademt bestaat voor zo'n 78% uit stikstof, maar in pure vorm is het dodelijk. Dat komt omdat de hersenen en het lichaam worden 'beroofd' van zuurstof. In theorie verliest degene die de stof inademt binnen 10 seconden het bewustzijn. Enkele minuten later volgt de dood.

Kritiek

Dat zou een pijnloos proces moeten zijn, maar toch zijn er experts van de Verenigde Naties die nu vragen om de executie uit te stellen. Zij bestempelen de doodstraf via stikstof juist als 'wreed'. "We vrezen dat deze methode zou leiden tot een pijnlijke en vernederende dood", aldus de groep critici volgens de Telegraaf. Daarnaast stellen ze dat het gebruik van pure stikstof gevaarlijk kan zijn voor andere aanwezigen in de executie kamer.

De meningen over hoe humaan en pijnloos de nieuwe methode is, blijken dus behoorlijk uiteen te lopen. Wat de autoriteiten doen met het verzoek tot uitstel is nog niet duidelijk. Voorlopig blijft de executie van Eugene Smith in ieder geval nog op de agenda staan.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • Adobe Stock