Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

Misdaadcolumn: de doem der verdenking

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: de kwestie Khalid Kasem.

Henk Strootman

Nou, het nieuwe jaar heeft het nodige vuurwerk opgeleverd. En dan heb ik het niet over voetzoekers en gillende keukenmeiden. Het nieuws rond de vermeende omkoping door advocaat Khalid Kasem van een justitiemedewerker is ingeslagen als een bom en de kruitdampen zullen nog wel even blijven hangen. Voor De Telegraaf zal het even slikken zijn geweest dat concurrent Algemeen Dagblad er met deze primeur vandoor ging. Uit journalistiek oogpunt knap werk van AD-journalisten Yelle Tieleman en Chiel Timmermans. De mannen wisten de hand te leggen op explosieve geluidsopnamen, om maar weer even in termen van vuurwerk te blijven, die weinig aan de verbeelding overlaten.

Wat is ook alweer het verhaal? In 2019 biechtte Khalid Kasem aan Peter R. de Vries en zijn zoon Royce op dat hij van een cliënt 8000 euro cash had aangenomen, bedoeld om een justitieambtenaar ertoe te bewegen de bewuste cliënt eerder vrij te krijgen. Vervolgens zouden Peter en Royce de Vries hebben besloten de zaak ‘in de doofpot te stoppen’. De affaire was waarschijnlijk nooit aan het licht gekomen, althans met minder overtuigingskracht, als De Vries niet destijds het gesprek had opgenomen. Op een of andere manier heeft deze opname dus z’n weg gevonden naar de burelen van het AD.

Hoe, dat is de grote vraag. In kleine kring van misdaadjournalisten zingen wat namen rond, maar die zijn gebaseerd op aannames en vermoedens. Het moet in ieder geval iemand zijn geweest die zeer dicht bij het vuur zat en mogelijk zelfs tot De Vries’ vertrouwelingen behoorde. Minstens zo belangrijk is de vraag welk belang er schuilt achter het lekken van het materiaal. Moet Kasem onderuit worden geschoffeld? Of heeft iemand het gemunt op advocaat Royce de Vries, die zich nu zal moeten verweren tegen de heftige doofpotbeschuldiging?

Vooralsnog zijn de pijlen met name gericht op Khalid Kasem. Hoewel de man door intimi als zeer sympathiek en charismatisch wordt omschreven, lijkt de gunfactor bij het grote publiek langzaam te zijn verdampt. Te vooringenomen, zo klinkt het, en daardoor ongeschikt als talkshowpresentator. En dan ook nog eens actief als pandjesbaas, want dat is een ander verhaal dat sinds enkele maanden aan hem kleeft. Hoe kan een zich progressief noemende medewerker van BNNVARA het verkopen dat hij in Amsterdam acht voor de verhuur bestemde panden op zijn naam heeft staan? Ieder ander zouden dergelijke bijverdiensten worden gegund, voor Kasem is het de zoveelste smet op zijn blazoen. Het feit dat de advocaat op de basisschool enkele jaren met Ridouan T. in de klas heeft gezeten en ook andere hoofdrolspelers van de Mocro Maffia vanuit zijn jeugd kent, helpt ook niet mee. Het zal hem – terecht of niet – lang blijven achtervolgen. Binnen politie en justitie is er altijd argwaan geweest en velen zullen dit door de recente onthullingen alleen maar bevestigd zien.

Op verschillende fronten zijn inmiddels onderzoeken gestart, waarbij het natuurlijk vooral draait om de vraag of er inderdaad sprake is geweest van omkoping. Khalid Kasem en Royce de Vries ontkennen de aantijgingen en hebben volledige medewerking aan de onderzoeken toegezegd. Het zal nog wel even duren voordat deze zijn afgerond. Wellicht komt Royce de Vries met de schrik vrij, want er zal waarschijnlijk eerder sprake zijn van het ‘met de mantel der liefde bedekken’ dan het zwaar aangezette ‘in de doofpot stoppen’.

Khalid Kasem daarentegen mag vrezen voor zijn carrière als televisiepersoonlijkheid en advocaat, ongeacht de uitkomst van het onderzoek. Want zo werkt het vandaag de dag. Tegen de genadeloze invloed van de media is niets opgewassen. Peter R. de Vries, die grossierde in uitdrukkingen, noemde het altijd ‘de doem der verdenking’. Dat deze ooit op zijn vroegere kantoorgenoot van toepassing zou zijn, zal voor de één een verrassing zijn, voor de ander wat minder.

Misdaad
  • NL Beeld / David Heukers