Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gevangene in PI Alphen aan den Rijn probeerde in vuilniscontainer te ontsnappen

Dit zaakje stinkt.

Ontsnappingspoging

De Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn heeft laten weten dat een gedetineerde vorige maand een vluchtpoging heeft gedaan. Op 24 december, de zondag voor Kerst, klom de betreffende man in een vuilcontainer, zo schrijft de Telegraaf. De gedetineerde kreeg daarbij hulp van een andere gevangene.

Pas de volgende dag had het personeel door dat de man niet in z'n cel zat. Bij de telling de dag ervoor bleef zijn verdwijning onopgemerkt. Zowel de gedetineerde die in de container was geklommen als de man die hem daarbij hielp heeft een sanctie opgelegd gekregen.

Geslaagde pogingen

De uitbraakpoging in de PI in Alphen aan den Rijn mislukte, maar zo nu en dan slagen gedetineerden erin om uit te breken. Zo doet bovenstaand incident sterk denken aan de keer dat Karim T. in 2018 uit een Rotterdamse gevangenis wist te ontsnappen.

"Hij vertelde dat hij problemen had", aldus Abdoullah, een medegedetineerde, later in de rechtszaal. "Het verhaal ging dat hij neergestoken ging worden door een jongen die hij had uitgescholden. Die dreiger was geen normale jongen, hij kwam uit Amsterdam. Het ging om een jongen van de Mocro Maffia."

Daarom kroop T. in een blauwe vuilniszak en vroeg Abdoullah hem in een transportkarretje naar buiten te rijden. En dat gebeurde ook. Zonder dat de vuilniszak werd gecontroleerd. T. bleef uiteindelijk 7 weken op vrije voeten. Dan zien agenten - deze waren voor een andere zaak aan het posten - hem per toeval een bedrijf binnenlopen.

Ontsnappen is niet strafbaar

Karim T. krijgt geen extra straf, want ontsnappen uit de gevangenis is in Nederland niet strafbaar. Wel kunnen er sancties opgelegd worden, zoals het schrappen van eventuele strafkorting, het verliezen van privileges of een overplaatsing naar een strengere afdeling. Abdoullah, die Karim T. geholpen had, kreeg wel 3 maanden celstraf opgelegd. Want hoewel ontsnappen zelf niet strafbaar is, is het helpen van iemand bij een ontsnapping dat wel.

"Als je bij een ontsnapping een ruitje intikt of een bewaker bedreigt, is dat nu al strafbaar", zei de toenmalige voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Jeroen Soeteman in 2021 tegen de NOS. "Alleen een gevangene die ongehinderd de gevangenis uitloopt, gaat nu vrijuit. Dat komt maar eens in de tien jaar voor."

Bizar
  • de Telegraaf
  • Adobe Stock