Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Prison Break in de polder

Prison Break in de polder: helikopters, Navy Seals, kraaienpoten en olievaten

Ongekend en onvoorstelbaar. Dat is het vermoedelijke plan om Ridouan T. uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught te laten uitbreken. Maar het is niet de eerste keer dat een kopstuk van de Mocro Maffia probeert te ontsnappen uit de bajes, al dan niet met behulp van een helikopter. In Hollywood zou een scenarioschrijver zijn vingers erbij aflikken.

Het is vrijdag 8 oktober 2021. In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar de zwaarste criminelen van ons land zitten opgesloten, gebeurt iets opmerkelijks: een advocaat wordt gearresteerd. Het is Youssef T., de neef en tevens advocaat van topcrimineel Ridouan T. Youssef zit op het moment van de arrestatie in de advocatenkamer met zijn cliënt. De twee zijn gescheiden door een glazen wand. De gesprekken in de advocatenkamer zijn normaal gesproken strikt vertrouwelijk en geheim. Niemand mag dus meekijken of meeluisteren, maar dat ligt in dit geval anders. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt namelijk dat de twee neven zich bezighouden met criminele zaken en advocaat Youssef T. zou de ‘boodschappenjongen’ van Ridouan T. zijn. Hij zou veelvuldig informatie hebben doorgegeven aan personen buiten de gevangenis. Omdat de verdenking zo heftig is, geeft de rechtercommissaris toestemming om de gesprekken tussen Ridouan T. en zijn advocaat af te luisteren. Het OM doet vervolgens een ‘schokkende ontdekking’, aldus de officier van justitie tijdens de eerste pro-formazitting op 20 januari.

Navy seals

Youssef T. is al langer advocaat. Sinds 2020 staat hij ook zijn neef bij: de gevreesde topcrimineel Ridouan T. die wordt vervolgd in het zogenoemde Marengo-proces. Inez Weski is zijn belangrijkste advocaat in het strafproces, maar Youssef T. zou zich bezighouden met mediazaken. Het opvallende daaraan is wel dat Youssef zich nog nooit (in de media) heeft uitgelaten over zijn cliënt, die vaak onderwerp van gesprek is in kranten en op televisie.

De EBI in Vught. Foto: ANP

Volgens het OM zette Ridouan T., met behulp van zijn neef, na zijn arrestatie zijn criminele business voort vanuit de EBI in Vught. Sterker nog, volgens justitie bespreekt hij samen met Youssef T. serieuze plannen om te ontsnappen uit Nederlands zwaarst bewaakte gevangenis. Een bijna onmogelijk plan. Volgens Ridouan T. moet de ontsnapping op ‘de Navy Seals-manier’, zo vertelt de officier van justitie tijdens de eerste zitting in de zaak tegen de advocaat. Volgens justitie noemden de twee neven de uitbraakpoging ‘plan Bios’.

Uit de afgeluisterde gesprekken tussen Ridouan T. en zijn advocaat blijkt volgens justitie dat de uitbraakpoging serieus werd voorbereid. De ‘Navy Seals’ – zwaar bewapende mannen – zouden veel geweld moeten gebruiken en rond de gevangenis zouden ze het verkeer en het stroomnetwerk plat moeten leggen. Ook zouden ze honderden liters olie op het wegdek moeten gooien om een eventuele achtervolging door de politie te voorkomen. Het klinkt als een filmscript, maar volgens het OM waren de plannen zeer serieus en ernstig. Hoe en wanneer de ontsnapping precies had moeten plaatsvinden is onduidelijk, maar volgens het OM hadden de twee hier al maanden contact over.

Ontsnappen uit de EBI is praktisch onmogelijk. Het gebouw van de EBI is extreem goed beveiligd en staat ook nog eens binnen een goed beveiligd gevangenisterrein.

Maar volgens justitie dachten Ridouan T. en zijn neef aan meerdere plannen voor het geval ‘plan Bios’ zou mislukken. Zo zou Ridouan T. zijn neef de opdracht hebben gegeven om de identiteit van een aantal bewaarders binnen de EBI te achterhalen, om ze vervolgens te gijzelen of onder druk te zetten. Volgens justitie noemden ze die operatie ‘Mega Mindy’.

Gekaapte helikopter

Ondanks dat Youssef T. is aangehouden en de ontsnappingsplannen zijn onderschept, maakt het OM zich nog steeds zorgen om een mogelijke uitbraakpoging van Ridouan T. Vooral het transport vanuit de EBI naar de rechtbank zijn bewegingen waar ook de burgemeester van Vught zijn zorgen al eens over heeft uitgesproken. Hij wil uiteraard geen wildwesttaferelen in zijn gemeente.

Die zorgen zijn niet ongegrond, want er is al vaker geprobeerd om zware criminelen uit de gevangenis te bevrijden. Zo is er in 2017 een poging gedaan om Benaouf A. te laten ontsnappen met een gekaapte helikopter. Ook deze actie zou in een filmscript niet misstaan.

Het is 3 oktober 2017. Bij het helikopterbedrijf Helicentre in Lelystad komt een telefoontje binnen van Ismail el M., die graag een vierpersoonshelikopter wil huren om een rondvlucht te maken met zijn vriendin. Hij wil haar verrassen. El M. zegt dat de helikopter moet vertrekken vanaf een platform in het Limburgse Heythuysen, een klein dorpje vlak bij Roermond. De vlucht moet een dag later al plaatsvinden, maar de medewerker van het helikopterbedrijf krijgt al snel argwaan. Waarom wil een Amsterdammer nou per se opstijgen in Limburg, terwijl dat ook in Lelystad kan? En waarom boekt hij een vierpersoonshelikopter voor hem en zijn vriendin? De volgende dag besluit de medewerker om de boeking af te blazen, onder het mom van een technische storing. De vlucht kan niet doorgaan. Achteraf gezien een heel belangrijke beslissing.

Kempen Airport in Budel.

Twee kampen

Het helikopterbedrijf neemt meteen na het verdachte telefoontje contact op met de politie. Als de politie vervolgens onderzoek doet naar de beller, Ismail el M., zien ze dat het een bekende is in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou banden hebben met belangrijke spelers uit de zogenoemde Mocro Maffia. En waarom wil uitgerekend hij een helikopter huren? Is het echt een romanticus die zijn vriendin wil verrassen met een toeristische rondvlucht boven Limburg? Het zou zomaar kunnen, maar de politie gelooft er niets van. Ze vermoeden dat hij de helikopter wil kapen om een crimineel uit de gevangenis te laten ontsnappen. En die gedetineerde is volgens politie en justitie niemand minder dan Benaouf A., die in de gevangenis in Roermond zit. Inderdaad, vlak bij het heliplatform in Heythuysen.

Benaouf A. is in 2016 door het gerechtshof Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor betrokkenheid bij de moord op Najeb Bouhbouh in 2012. De Amsterdamse crimineel Bouhbouh werd voor een hotel in Antwerpen doodgeschoten. Dat was een van de eerste moorden van een enorme liquidatiegolf in onze hoofdstad: de zogenaamde Mocro War, de oorlog die is ontstaan vanwege een in beslag genomen partij cocaïne – 220 kilo – in de haven van Antwerpen. De coke was eigendom van een groep Amsterdamse criminelen, die daarna lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. Benaouf A. was een van de belangrijkste figuren binnen één van die twee kampen.

De gevangenis in Roermond. Foto: ANP

Kraaienpoten

De politie vermoedt dus dat deze Benaouf A. – in 2012 zelf doelwit van een liquidatiepoging in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt waarbij uiteindelijk twee doden vielen – in oktober 2017 wil ontsnappen uit de gevangenis in Roermond. Zijn handlangers zouden bezig zijn met de voorbereidingen. Een van die handlangers is Ismail el M., de man die naar het helikopterbedrijf belt. In totaal zijn volgens politie en justitie zeker negen mannen (op dat moment vooral jonge twintigers) bezig met de ontsnappingspoging van Benaouf A.

De hele groep verdachten komt in beeld nadat de politie Ismail el M. is gaan afluisteren en observeren. De observanten zien en horen dat hij veelvuldig contact heeft met de rest van de verdachten en horen dat ze over een ontsnapping uit de gevangenis spreken. De politie ziet ook dat twee mannen verdachte spullen kopen bij een bouwmarkt. Het gaat dan onder andere om spijkers en pvc-buizen, waar criminelen kraaienpoten van maken om de politie af te schudden tijdens een achtervolging. Verder kopen ze spanbanden en stukken touw. Alles wijst erop dat ze bezig zijn met de voorbereiding van een ontsnapping, zo concludeert de politie op dat moment.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP, iStock, NOS, Omroep Gelderland e.a.