Mannetje van de radio

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: memoires en de radio.
Extra beveiliging in Vught

Mijn telefoon trilt. Bericht van iemand van het goed beluisterde radioprogramma Frank & Eva: Welkom bij de Club! op 3FM. Ze zenden elke dag uit van 16 tot 19 uur. Echt zo’n middagprogramma met nieuwtjes en follow-ups op die nieuwtjes en leuke, positieve muziek. De presentatoren heten Eva Koreman en Frank van der Lende. Die laatste zie ik weleens lopen als ik op Lowlands ben: een grote vent met lang blond haar. Hun redactrice wil graag dat ik iets zeg over ontsnappingen en ontsnappingspogingen uit de Nederlandse bajesen. Het is precies een dag nadat bekend is geworden dat Michael P., de moordenaar van Anne Faber, samen met een andere moordenaar, Admilson R., wilde vluchten uit de penitentiaire inrichting te Vught. Dat mislukte. Die redactrice van het radioprogramma belt mij omdat ik het boek De Kouwe Ouwe heb geschreven over Stanley Hillis, de topcrimineel die in 2011 is doodgeschoten. Van hem is bekend dat hij uit zo’n beetje elke gevangenis wist weg te komen. Beroemd is natuurlijk de ontsnapping uit de Bijlmerbajes in de winter van 1985.

Hij wachtte tot het een paar dagen goed vroor en klom toen met behulp van een touw en een haak over de gevangenismuur. Daarna glibberde hij zo over de bevroren gracht zijn vrijheid tegemoet. Ja, dat zijn mooie verhalen, beetje de boevenromantiek. Ik zit tot over mijn oren in het werk, maar ik besluit het toch te doen. Het is leuk en het is ook wel weer goed om even Panorama de Nederlandse ether in te slingeren. Ze bellen om iets over 17 uur.

Ik open mijn laptop om wat voorwerk te doen voor dat gesprek. Struinend over het internet lees ik over de ontsnappingen die er hier zijn geweest. Sommige zijn zo simpel dat Justitie eigenlijk het schaamrood op de kaken zou moeten krijgen. Zoals die 23-jarige gedetineerde uit de PI Lelystad die zich afgelopen maart heel simpel tijdens een begeleid verlof aan zijn begeleiders onttrok.

In het artikel staat zijn signalement nog en wordt de lezer gevraagd naar hem uit te kijken. Zou die jongeman nou nog steeds zoek zijn? Dat kan ik helaas niet achterhalen. Een jaar daarvoor was er ook zo’n doodsimpele ontsnapping: toen het bezoekuur was afgelopen sloot een gedetineerde van de PI Vught zich aan bij het groepje bezoekers. Hij liep zo naar buiten! Ja, na een tijdje is deze man wel weer opgepakt, maar goed. Ik kan me zo voorstellen dat het een sensatie moet zijn geweest om ineens met het bezoek samen buiten te staan.

Er zijn zoveel van dit soort prachtige verhalen te vertellen over ontsnappingen dat ik denk dat het wel goed komt met die paar minuten spreektijd op de nationale radio.

Ik denk dat het best aardig ging. Wilt u het zelf horen? Het fragment is terug te beluisteren op de site van 3FM, het is de uitzending van 29 april. Welkom bij de Club! 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2df53f22564', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws