Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Turkije legt alle voetbalcompetities stil na massale aanval op scheidsrechter

Het is maandagavond flink uit de hand gelopen bij een wedstrijd in de Turkse competitie.

Halil Umut Meler

Bij de wedstrijd Ankaragücü-Rizespor was het de voorzitter van de thuisploeg, Faruk Koca, die zich niet kon beheersen. Nadat diep in blessuretijd de 1-1 werd gemaakt, sloegen de stoppen helemaal door bij meneer de voorzitter. Dat schrijft De Telegraaf.

Blauw oog en kneuzingen

Op het moment van de 1-1 stonden beide teams al met tien man in het veld. De arbiter had in de 97 minuten daarvoor 12 gele kaarten uitgedeeld om de spelers in toom te houden. Dat bleek alleen niet voor iedereen te werken.

Koca stormde het veld in en gaf de scheidsrechter een rechtse directe. Hierdoor ontspoorde het helemaal. Spelers en staf mengden zich in het geweld. De scheidsrechter van dienst, Halil Umut Meler, lag ondertussen op de grond. Hij werd door de voetballers en stafleden geschopt en geslagen. Uiteindelijk hield de leidsman er een blauw oog en meerdere kneuzingen aan over.

Competities stilgelegd

Naar aanleiding van dit incident zijn alle Turkse voetbalcompetities stilgelegd. De voorzitter van de Turkse voetbalbond, Mehmet Buyukeksi, noemt het een schande voor het voetbal. Hij wijst ook meerdere schuldigen aan.

Volgens de bondsvoorzitter is bijna iedereen die betrokken is bij het voetbal verantwoordelijk voor dit incident. "Iedereen die in het verleden scheidsrechters het mikpunt van kritiek heeft gemaakt, is hier medeverantwoordelijk voor", laat Buyukeksi weten. "De onverantwoordelijke uitspraken van voorzitters, trainers, maar ook televisiecommentatoren hebben de weg vrijgemaakt voor dit gedrag", gaat hij verder.

Ook de Turkse minister van justitie, Yilmaz Tunç, heeft gereageerd. Op X (Voorheen Twitter) heeft hij laten weten dat er een gerechtelijk onderzoek is gestart. Er zal onderzoek gedaan worden naar de fans die het veld hebben betreden en de personen die gewelddadig zijn geweest.

Sport
  • NOS
  • NL Beeld / Proshots
  • X