Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Forse celstraffen voor wapendepot in schuurtje: 'Mogelijk link met moordwapen De Vries'

De zaak is onderdeel van 26Woltz, het onderzoek rondom het wapendepot, een groep verdachten die een soort 'nieuwe Poolse maffia' zou zijn en een reeks mishandelingen.

Wapendepot

Vandaag heeft de rechter in Zwolle twee mannen, Pascal L. (46) en Jeremy W. (30), veroordeeld tot 10 jaar en 2 maanden cel. Een hogere straf dan de 8 jaar die het OM eind september had geëist. De rechter vond de maximale straf voor de feiten passen, vooral vanwege de grote hoeveelheid en het type wapens die zijn gevonden.

De vondst werd gedaan in maart 2022 in Alphen aan den Rijn. Daar troffen agenten bij een huiszoeking een heus wapendepot aan in een schuurtje bij een woning in de Meidoornstraat. Er werden 4 raketwerpers, duizenden kogelpatronen en maar liefst 45 automatische handvuurwapens in beslag genomen. Volgens het OM waren de wapens bedoeld om liquidaties mee uit te voeren.

Link moordzaak De Vries?

Een opvallend feit: in het depot vonden agenten ook een aantal omgebouwde gasalarmpistolen van het merk Zoraki. Precies met zo'n wapen werd Peter R. de Vries omgebracht. Sterker, uit onderzoek naar sporen op de wapens blijkt dat het moordwapen in de De Vries-zaak door het zelfde gereedschap is omgebouwd als de wapens in het depot in Alphen aan den Rijn.

In de zaak rondom de moord op de misdaadverslaggever is de Pool Krystian M. nog altijd verdachte. Hij zou volgens justitie een soort 'moordmakelaar' zijn geweest. Deze zelfde Krystian M. wordt gelinkt aan een aantal andere zaken, waaronder 26Woltz - ook het wapendepot in Alphen aan den Rijn maakt hier deel van uit.

Links met andere zaken

Volgens het Parool zijn er bovendien links te maken met andere zaken. Zo zouden er dna-sporen van twee Marengo-verdachten op wapens uit het depot in Alphen zijn aangetroffen. Daarnaast zou het dna van een broer van Ridouan T. (hoofdverdachte in het Marengo-proces) op een van de wapens zijn gevonden. Het zou gaan om een broer die inmiddels in Marokko is veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op de zoon van een Marokkaanse rechter.

Misdaad
  • het Parool, de Telegraaf
  • Politie