De Haagse wijk Moerwijk in november 2022. Een nazomers zonnetje schijnt, de temperatuur is ondanks de tijd van het jaar nog best aangenaam. Moerwijk is onderdeel van stadsdeel Escamp en grenst aan bekendere wijken als Zuiderpark en Laakkwartier, en is gebouwd kort voor en na de Tweede Wereldoorlog. Er wonen dik 20.000 mensen. Vaders en moeders met kleine kinderen en opa’s en oma’s die genieten van hun welverdiende pensioen, soms hun hondje even uitlatend. Redelijk anoniem leiden zij hun leventje, zonder al te veel opsmuk en poespas.
Maar in Moerwijk-Oost heeft in de afgelopen tijd nóg iemand gewoond die bij de buren niet echt opviel door zijn doen en laten: Krystian M. De twintiger woont op een gegeven moment in een ruim appartement (87 m2) aan de Middachtenweg in Den Haag. In een vrij nieuw complex (bouwjaar: 2013) met tientallen woningen dat er van buiten netjes en verzorgd uitziet. Via een paar trappen door smalle gangen in het gebouw bereik je de woning. Binnen oogt het donker, voor de ramen zit een soort houten zonwering. De buurt oogt rustig en opgeruimd, maar onder de radar is er volgens justitie gebroed op een brute moord.
Getuige 5089
Krystian M. is op jonge leeftijd vanuit zijn vaderland Polen samen met zijn ouders in Nederland komen wonen. In het plaatsje Ochten in de Betuwe om precies te zijn. Het gezin krijgt een rijtjeshuis en alles gaat zo zijn gangetje. Maar daar komt op een gegeven moment verandering in. Krystian glijdt naarmate hij ouder wordt steeds meer af richting het riool van de samenleving: de onderwereld. De Poolse Nederlander komt in aanraking met de misdaad en geraakt daar in de voorbije jaren klaarblijkelijk ook niet meer uit.
Op een gegeven moment is hij zoals gezegd naar de Haagse Middachtenweg verhuisd. Hier hokt hij met drie Poolse vrienden in de verschillende kamers van het pand. Maar onder de radar gebeuren er binnen de muren van die flatwoning op de eerste verdieping klaarblijkelijk foute zaken. Dat blijkt namelijk als het viertal in beeld komt bij de opsporingsdiensten wanneer zich op vrijdag 15 oktober vorig jaar een man meldt bij een wijkagent in Ter Aar.
Deze tipgever met Pools bloed is het kennelijk wat heet onder de voeten geworden, daarom wil hij graag met de recherche praten en één en ander uit de doeken doen. De wijkagent voelt aan zijn water dat hij iets moet met het dringende verzoek van de, op dat moment, inwoner van het bijna 10.000 inwoners tellende dorp Ter Aar. De diender schakelt daarom onmiddellijk door en licht hiervoor opgeleide collega’s binnen het opsporingsapparaat in.
De recherche schrijft hierover in vertrouwelijke stukken. “Een manspersoon, nader te noemen getuige 5089, meldde zich bij een wijkagent in Ter Aar die aangaf dat hij vertrouwelijke informatie had. Getuige 5089 werd vervolgens in contact gebracht met het Team Criminele Inlichtingen Eenheid Den Haag (TCI). Op maandag 18 oktober 2021 heeft het TCI voor de eerste keer contact gehad met getuige 5089,” valt te lezen in het strikt geheime bericht.
En: “Naar aanleiding van dit contact werd op maandag 18 oktober 2021 door het TCI een proces-verbaal verstrekt aan de tactische recherche met de inhoud: op vrijdag 15 oktober 2021 meldde zich een manspersoon genaamd X, nader te noemen getuige 5089, bij een wijkagent in Ter Aar, die aangaf dat hij vertrouwelijke informatie had. Getuige 5089 werd vervolgens in contact gebracht met het Team Criminele Inlichtingen van de Eenheid Den Haag (TCI). Op maandag 18 oktober 2021 heeft het TCI voor de eerste keer contact gehad met getuige 5089. Naar aanleiding van dit contact werd op maandag 18 oktober 2021 door het TCI een proces-verbaal verstrekt aan de tactische recherche met de inhoud: op het adres aan de Middachtenweg in Den Haag wonen Polen die zich bezighouden met de handel van grotere hoeveelheden harddrugs. Zij beschikken over vuurwapens.”
Bij de politie Den Haag gaan na het binnenkomen van deze brisante informatie, die als betrouwbaar wordt aangemerkt door rechercheurs van het TCI, alle alarmbellen rinkelen. Intern volgt er koortsachtig overleg en er wordt besloten om in allerijl een verder onderzoek in te stellen. Dat speurwerk verloopt klaarblijkelijk voortvarend, want een dag later, op dinsdag 19 oktober 2021, vindt er al een grootscheepse inval plaats in het bovengenoemde appartement aan de Middachtenweg in Den Haag.
Alle ruimtes zijn meteen onderwerp van een doorzoeking. Speurders zoeken nauwgezet in alle hoeken en gaten en vinden uiteindelijk een vuurwapen, munitie, cash geld, drugs en in de kamer van verdachte Krystian M. treffen zij een verboden taser (een stroomstootwapen) aan, zo noteert de recherche later in een proces-verbaal. M. wordt ongeveer op datzelfde moment in het pand in de boeien geslagen, net zoals zijn eveneens aanwezige landgenoten Pawel J. (28), Robert M. (39) en Igor S. (31). Het viertal verdwijnt meteen in de cel.
Een buurvrouw merkt de aanwezigheid van de politie op, zo vertelt zij later aan Panorama. “Het was altijd een komen en gaan van mannen daar bij die woning,” zegt de vrouw, die niet met naam genoemd wil worden, fluisterend. “Ik vond dat best opvallend. Wordt die man die ik vaker daar in de buurt van mijn woning gezien heb door justitie verdacht van nauwe betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries?! Dat meent u niet! Daar is mij hier nooit iemand van de politie wat over komen vertellen. Ik schrik hiervan.”
Nieuwe identiteit
Terug naar het gesprek tussen de TCI-rechercheurs en getuige 5089, die uiteindelijk de deknaam ‘Eddy’ krijgt, op een geheime locatie op de dag vóór de bovengenoemde viervoudige arrestatie. Dan onthult deze Eddy namelijk ook dat hij over zeer vertrouwelijke informatie beschikt over de moord op Peter R. de Vries. Ook verklaart hij meer te weten over een schietpartij in Zeewolde en een mysterieuze ontvoering van een Marokkaanse man uit Denemarken waarover verdere details ontbreken.
De geheime politie-informant verstuurt de dag ná de arrestaties overigens nog een mysterieus bericht naar een onbekend persoon. “Op woensdag 20 oktober 2021 verstuurde getuige 5089 via WhatsApp het bericht: They visit me met daarbij een video-opname,” noteert de politie later in vertrouwelijke stukken over de handelswijze van belangrijke getuige Eddy, die anderen kennelijk tipte over zijn biecht tegenover de politie. Zijn getuigenis gaat over de periode van begin 2021 tot in de herfst van dat jaar. Eddy – op dat moment nog woonachtig en werkzaam op een camping in Zuid-Holland – gaat dan, zo verklaart hij althans tegen de opsporingsdiensten, veelvuldig om met Krystian M. Hun contact is maandenlang vrij nauw.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- ANP, Facebook, Instagram, Omroep Flevoland, Aloys Oosterwijk, politie, RTV Utrecht en SLF