Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voor cokesmokkel veroordeelde Frank Masmeijer gaf in de bajes 'vaderlijk advies'

Presentator Frank Masmeijer kijkt terug op zijn tijd in de bajes, waar hij jarenlang zat wegens betrokkenheid bij cokesmokkel.

Frank Masmeijer

In de jaren '80 en '90 vergaarde Frank Masmeijer bekendheid als presentator op de Nederlandse tv. Toen het later wat minder ging in showbizz-land verkaste hij naar België, om zich met horeca-zaken bezig te houden.

Daar werd hij in 2014 opgepakt wegens betrokkenheid bij de invoer van meer dan 400 kilo coke via de haven van Antwerpen - een deal waarmee meer dan 23 miljoen euro gemoeid was. Masmeijer werd veroordeeld tot 9 jaar én een geldboete van 90.000 euro. De veroordeling vond in België plaats, maar 'het sprekende gebit' mocht zijn straf in Nederland uitzitten, in de PI Nieuwegein. In 2022 kwam hij vervroegd vrij na gratie van de koning.

'Vaderlijk advies'

In de nieuwste Beau Monde - vanaf vandaag in de winkel te krijgen - vertelt Frank Masmeijer iets over de afgelopen jaren. Frank over zijn Belgische horeca-zaken: "Daar kwamen ook mensen die in een heel ander circuit actief waren dan ik, om het zo maar te zeggen. Zij vroegen op een gegeven moment aan mij: ‘Ken jij iemand die in de haven werkt?’ Die kende ik, dus ik heb deze mensen samengebracht. Voordat ik het wist, zat ik in een dossier met allemaal criminele activiteiten, wat ertoe heeft geleid dat ik in 2014 werd opgepakt wegens verdenking op smokkel van cocaïne."

Uiteindelijk bracht hij 5 jaar door in de gevangenis. Daar voelde Frank zich naar eigen 'belabberd' en 'slecht'. Toch krabbelde hij uiteindelijk weer op en maakte hij plannen voor de toekomst. "Dat is ingewikkeld als je tussen vier muren leeft", aldus de gevallen showbizz-ster.

Waar hij zich verder mee bezighield in de bajes? Werken, lezen in de bibliotheek, sporten en met andere gevangenen praten, legt Frank uit. "Op een vaderlijke manier probeerde ik jonge mensen die daar ook zaten, advies te geven: kijk uit dat je niet in dezelfde fouten vervalt, probeer je leven goed op te pakken, het heeft anders allemaal zo weinig zin."

Nieuwe start

Inmiddels is Frank weer een tijdje op vrije voeten. "Het voelt alsof ik een nieuwe start heb gemaakt, ook omdat ik weer kansen krijg", zegt hij daarover. "Ik word geboekt, ik heb een plaat opgenomen, er is een documentaire over me gemaakt. En ik heb een kleindochter gekregen, met wie ik zo veel mogelijk tijd doorbreng. Zij staat op dit moment op één."

De nieuwe Beau Monde met het interview met Frank Masmeijer ligt vanaf vandaag in de winkel.

Misdaad
  • Beau Monde
  • NL Beeld / Patrick van Emst