Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voor cokesmokkel veroordeelde Frank Masmeijer niet blij met docu: 'Ben het zat'

Van een succesvolle carrière als presentator, naar veroordeelde bajesklant die uiteindelijk eerder vrijkomt door gratie van de koning. Dat is wel een documentaire waard, zou je zeggen. Nou, die komt er ook, alleen is Masmeijer daar achteraf niet zo blij mee.

Frank Masmeijer

Zaterdag 17 juni verschijnt Gratie: Het Ware Verhaal van Frank Masmeijer op streamingsdienst Viaplay. Documentairemaker Roy Dames, bekend van o.a. Willems Kantine en Foute Vrienden, volgde de oud-presentator het eerste jaar nadat hij op vrije voeten kwam en filmde de boel. Maar nog voordat de docu online staat, laat Frank Masmeijer zich negatief uit over de film.

Frank hoopte op 'leuk document'

De docu is volgens de showman 'teveel toegespitst' op de cocaïnesmokkelzaak waarvoor hij veroordeeld is, aldus Masmeijer aan tafel bij Renze op Zondag. En hij is het 'een beetje zat' om het daar de hele tijd over te hebben, laat hij weten. Masmeijer: "Ik heb altijd gezegd wat mijn rol is geweest. Zo is mijn rol echt geweest."

"Ik had zelf meer gehoopt op: hoe ziet mijn leven er nu uit", voegt hij daaraan toe. "Ik vind het niet zo vernieuwend eigenlijk en dat vind ik jammer."

Al met al had Frank gehoopt op een 'leuk document', maar de film die Roy Dames uiteindelijk heeft gemaakt, is voor Masmeijer niet iets om later met plezier op terug te kijken, maakt hij duidelijk. Hij is zelfs 'geschrokken' van het portret dat vanaf dit weekend te bekijken is.

Op dit moment is Frank Masmeijer bezig met een comeback. Het liefst zou hij weer aan de slag willen als presentator, maar de zenders zullen niet in de rij staan na zijn veroordeling. Met zijn lied Ga je mee naar de zomer? heeft hij zijn eerste stapjes in showbizzland in ieder geval alweer gezet.

De veroordeling

In de jaren '80 en '90 vergaarde Frank Masmeijer bekendheid als presentator op de Nederlandse tv. Hij is op een gegeven moment zelfs hét gezicht van de NCRV. Als het later allemaal wat minder gaat in showbizzland verkast hij naar België, om zich met wat horeca-zaken bezig te houden.

Maar in 2014 wordt Masmeijer ineens opgepakt wegens betrokkenheid bij de invoer van meer dan 400 kilo coke via de haven van Antwerpen - een deal waarmee meer dan 23 miljoen euro gemoeid was. Een jaar later komt hij tijdelijk vrij, maar in 2019 wordt hij dan toch echt veroordeeld. Masmeijer moet 9 jaar zitten én een geldboete van 90.000 euro aftikken.

De veroordeling vindt in België plaats, maar 'het sprekende gebit' mag zijn straf in Nederland uitzitten, in de PI Nieuwegein. Die negen jaar maakt hij echter nooit vol. Frank Masmeijer krijgt in 2022 gratie van de koning en hoeft de laatste jaren van zijn straf daarom niet meer uit te zitten. De reden daarvoor is nog altijd niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het te maken met speciale omstandigheden binnen zijn persoonlijke levenssfeer.

Misdaad
  • Metro Nieuws, Renzo op Zondag
  • NL Beeld / _Patrick van Emst