Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Chaos in Marbella: 'Beschietingen tussen Belgische en Nederlandse drugsbendes'

Is de Spaanse badplaats het toneel waarop Belgische en Nederlandse drugsbendes een onderwereldoorlog uitvechten?

Marbella

Dat Spanje - en dan de zuidkust in het bijzonder - in trek is bij drugscriminelen is al langer duidelijk. Niet toevallig ligt de streek dicht bij de grens met Marokko, de grootste hasjproducent ter wereld. Daarnaast wonen er vanwege het lekkere weer sowieso al veel buitenlanders aan de Spaanse Costa, waardoor criminelen niet direct opvallen tussen de Nederlanders, Duitsers en andere Europeanen. Wat tot slot meehelpt zijn de urbanizacións, een soort beveiligde en afgesloten wijken waar bewoners zich compleet kunnen afsluiten van de buitenwereld. Ideaal voor onderwereldfiguren dus.

Een recente schietpartij lijkt bij te dragen aan dat beeld. Volgens bronnen binnen de Spaanse politie is het geweld het gevolg van rivaliserende bendes uit Nederland en België.

'Net een scène uit een film'

In de onder rijke mensen populaire badplaats Marbella brak zaterdagmiddag chaos uit nadat er werd geschoten bij een shopping centre in Guadelmina Alta, een zeer elitaire wijk. Een op dat moment aanwezige serveerster beschrijft de situatie als een 'scène uit een film', zo valt te lezen het Britse blad The Daily Mail.

Het zou gaan om drie personen die op elkaar begonnen te schieten. Na de kogelregen zou een van hen gewond in een Land Rover zijn gevlucht. Ook de andere twee personen - waarvan er één ook gewond was - zouden het strijdtoneel in een auto hebben verlaten. Schietend en wel. Andere auto's in de omgeving zijn beschadigd geraakt door kogels en waren 'besmeurd met bloed'.

De betrokken die gewond raakten bij de schietpartij zijn later teruggevonden in een lokaal ziekenhuis. Naar verluidt zijn de mannen noch Nederlands noch Belgisch, maar volgens het Spaanse ochtendblad El Pais denkt de politie wel dat het om een conflict tussen een Belgische en een Nederlandse bende gaat. De schietpartij was mogelijk een afrekening binnen het criminele circuit.

De Spaanse autoriteiten hebben het er maar druk mee. Ondanks de brede inzet van politie en andere opsporingsdiensten lijken de Costa's nog altijd in trek bij de onderwereld. Met liquidaties, schietpartijen en ontvoeringen tot gevolg.

Misdaad
  • AD, Daily Mail
  • Adobe Stock