Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

14 jaar cel extra voor Rédoine Faïd, wie is deze beruchte gangster en 'ontsnappingskoning'?

De Algerijnse Fransman heeft meerdere bijnamen, maar 'ontsnappingskoning' spreekt misschien nog wel het meest tot de verbeelding. Deze week werd Rédoine Faïd veroordeeld tot 14 jaar cel bovenop de 25 jaar die hij toch al moest zitten. De extra jaren kreeg hij wegens een spectaculaire ontsnapping uit de bajes.

Rédoine Faïd

In 2018 verbaasde de Fransman Rédoine Faïd iedereen door uit een gevangenis vlakbij Parijs te ontsnappen. Niet middels een touw gemaakt van tientallen verschillende handdoekjes, wel met een helikopter die op de binnenplaats van de bajes landde. Een schouwspel dat eruit moet hebben gezien als een scène uit een Hollywood-productie.

De helikopter werd bestuurd door een piloot die werd gegijzeld door Faïds broer Rachid. Hij liet de man onder dwang richting de gevangenis vliegen. Eenmaal daar aangekomen zorgden gewapende mannen bij de ingang van de bajes voor afleiding, zodat de helikopter intussen kon landen op de binnenplaats. Faïd stapte in en vertrok met de noorderzon.

Pas drie maanden later greep de Franse politie Rédoine in zijn nekvel. Dat gebeurde in de plaats Creil. Volgens RTL Nieuws wist de sluwe crimineel zo lang onopgemerkt te blijven omdat hij zich altijd in een boerka hulde voordat hij z'n schuilplaats verliet.

Voor de ontsnapping legde de rechter Faïd 14 jaar cel op. Broer Rachid werd ook gepakt, hij moet 10 jaar de bak in voor zijn hulp bij de houdini-act en het gijzelen van de helikopterpiloot.

Meerdere keren ontsnapt

De actie in 2018 is natuurlijk spectaculair te noemen, maar ook daarvoor was Faïd al een bekende en vooral beruchte naam. De 'Hollywoodgangster', zoals de Franse Algerijn ook wel genoemd wordt, staat te boek als zeer slim. Maar ook als ontzettend gevaarlijk. De straf die hij uitzat toen hij in 2018 de benen nam kreeg hij opgelegd voor een gewapende overval en de moord op een politieagente. Bovendien ontsnapte hij al een keer eerder.

In 2013 blies hij vijf deuren op in de Sequedin-gevangenis. Tijdens deze ontsnapping gijzelde Faïd vier gevangenismedewerkers alvorens hij met een auto ontsnapte. Na iets meer dan een maand werd hij gearresteerd. Hij zou plannen hebben gehad om met behulp van valse documenten richting Israël te vertrekken. De twee uitbraken leverden hem de naam 'ontsnappingskoning' op.

Een andere bijnaam, 'koning van de Kalashnikovs', verdiende hij al eerder, namelijk halverwege de jaren '90. In die periode stond Faïd aan het hoofd van een bende die zijn geld verdiende met gewapende overvallen op waardetransporten, juwelenroof en afpersing in en rond Parijs.

Bendeleider

De autoriteiten kregen Faïd en zijn bende in het vizier, waarna de crimineel op de vlucht sloeg. Drie jaar lang bleef hij vervolgens uit handen van de politie. Naar verluidt zat hij toen tijdelijk in Israël, de plek waar hij in 2013 ook naartoe zou hebben willen vluchten. In een autobiografie die Faïd later uitbracht onthult Rédoine dat hij zich in Israël voordeed als 'orthodoxe Jood'. Ook zou een Israëlische soldaat hem in die tijd van alles geleerd hebben over wapens.

Faïd werd na zijn tijd in die twee landen alsnog opgepakt en veroordeeld tot 30 jaar cel. Daarvan zat hij er tien daadwerkelijk achter de tralies voordat hij onder voorwaarden op vrije voeten kwam. Eenmaal terug in de samenleving beweerde de sluwe vos in zijn boek dat hij de onderwereld vaarwel had gezegd. Hij was in allerlei shows te zien en werd geïnterviewd over zijn leven als crimineel kopstuk.

Maar hoewel Faïd zich voordeed als een bekeerd man, bleek de werkelijkheid een stuk weerbarstiger. Niet veel later werd hij opgepakt voor de roofoverval waarbij een politieagente om het leven kwam. Daarvoor kreeg hij 25 jaar cel. Met de 14 jaar extra voor de meest recente ontsnappingspoging komt de draaideurcrimineel pas in 2060 vrij. Mits hij niet eerder uitbreekt natuurlijk...

Misdaad
  • RTL Nieuws, AD
  • ANP