Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Straf voor drievoudig moordenaar Thijs H. blijft staan

De strafzaak tegen de Thijs H. die verdacht wordt van drie moorden hoeft niet over. Dat heeft het gerechsthof dinsdag bepaald.

Thijs H.

H. werd in maart 2022 veroordeeld tot 22 jaar cel met dwangverpleging. Wel worden er twee maanden van zijn straf afgetrokken omdat de zaak zo lang heeft geduurd. Hij krijgt deze straf voor het doodsteken van de 56-jarige Etsuko in Den Haag en de 63-jarige Diny en 68-jarige Frans op de Brunssummerheide.

Thijs H. zou indertijd onder een psychose hebben geleden, iets wat het OM al vanaf het begin van het proces stelselmatig in twijfel trok. Nu is daar dan ook hun oordeel: Thijs H. lijdt wel degelijk aan een stoornis (want anders steek je niet zomaar drie mensen neer), maar volledig ontoerekeningsvatbaar is hij niet. Aldus het OM in 2022.

Pieter Baan Centrum

De straf die H. krijgt opgelegd is in strijd van het advies uit het Pieter Baan Centrum. Die hebben Thijs H. wel volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en geloven wel dat Thijs H. ten tijde van de moorden psychotische wanen had. De reden dat het OM dit in twijfel trekt, is omdat Thijs H. op zijn computer heeft opgezocht: 'Hoe wordt ik een complete psychopaat?' en 'Hoe onderzoekt men psychopathie bij verdachten?'

Ook is Thijs pas maanden na zijn aanhouding onderzocht in het Pieter Baan Centrum, wat hem voldoende tijd heeft gegeven een scenario op te stellen die in zijn voordeel ligt. En dat scenario zou zijn: volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard worden. Dat is namelijk de snelste manier om weer op vrije voeten te kunnen komen. Het OM eiste eerder al dat Thijs H. de cel in moet en tijdens zijn straf een behandeling krijgt voor zijn problematiek.

Misdaad
  • Nu.nl
  • ANP