Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Veel geluk, het is vrijdag de 13e!

Vandaag is het weer zover, vrijdag de 13e. De ‘ongeluksdag’ dus, maar is dat ook ergens op gebaseerd of is het puur folklore? Kun je onbevreesd in het vliegtuig stappen of is het beter om zo’n vrijdag thuis te blijven met ramen en deuren gesloten? Panorama maakt het voor eens en altijd duidelijk!

Laatste avondmaal

Wij denken niet dat de lezers van dit onvolprezen blad types zijn die op vrijdag de 13de een snipperdag nemen en angstvallig onder de dekens wachten tot het weer zaterdag is. Maar sommige mannen zijn nou eenmaal wat vatbaarder voor bijgeloof. De Roemeen Florin Carcu schoot bijvoorbeeld al in de stress als de ongeluksdag alleen al naderde. Hij vraagt zijn baas in 2004 of hij kan thuiswerken. Het verzoek wordt nog gehonoreerd ook en dat zal de 54-jarige Roemeen fataal worden. Tijdens het koffiezetten heeft een wesp het op hem gemunt. Zo’n prikje is doorgaans natuurlijk niet dodelijk, maar een steek van dit soort, bijgenaamd ‘de Wolf, wél. De toegesnelde reddingswerkers doen wat ze kunnen, maar uitgerekend op de ongeluksdag die Carcu zo vreesde, maakt een noodlottig ongeluk een einde aan zijn leven.

Florin Carcu.

Doodvonnis op vrijdag

We kunnen het hem niet meer vragen, maar ongetwijfeld zou deze onfortuinlijke Roemeen zijn dood zien als een bevestiging van dat zijn angst gegrond was. Die was dan ook wel ergens op gebaseerd. Op vrijdag de 13de hebben zich de verschrikkelijkste zaken afgespeeld, daar komen we straks op terug. Maar waar is de legende nu begonnen? Al in de Bijbel. Tijdens het Laatste Avondmaal zat Jezus aan tafel met zijn twaalf discipelen, een gezelschap van dertien personen dus. Vervolgens werd hij ook nog eens op een vrijdag gekruisigd. Door die twee zaken te mixen zou vrijdag de 13de voortaan te boek staan als een dag vol ongeluk. De legende dat doodvonnissen door de Romeinen en Britten altijd op een vrijdag werden voltrokken, plus de koppeling aan het ongeluksgetal, wordt ook weleens aangehaald bij de ontstaansgeschiedenis.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Zo bestaan er meer theorieën, maar volgens de Amerikaanse journalist Nathaniel Lachenmeyer kunnen ze allemaal van tafel. Hij publiceerde in 2004 het boek 13 en schreef daarin dat pas in 1881 voor het eerst melding is gemaakt van een ongeluksdag. Om de mythe te ontkrachten organiseerde een Amerikaanse officier vanaf dat moment iedere 13de van de maand een diner voor dertien gasten, uiteraard opgediend in dertien gangen. Hij noemde het gezelschap The Thirteen Club en vanzelfsprekend kwamen ze voor het eerst samen op een vrijdag. Dit samenzijn moest volgens de officier een einde maken aan de flauwekul rond de ongeluksdag.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • NL Beeld E.A.