Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een wijnput, jeneverpomp en veel seks: Veronica had de beste borrels!

Uit Panorama nr. 40, 1995: ‘Toen Veronica nog echt jong en wild was’

Veronica

Radio Veronica, zoals we dat tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar kennen van Rob Stenders, is natuurlijk allang niet meer het Veronica van de jaren zestig en zeventig toen hun zendschip het symbool werd van seks, drugs en rock-’n-roll in Nederland. Eens in de zoveel tijd is het goed om die oude doos weer eens open te trekken, al is het maar om onszelf eraan te herinneren dat radio niet altijd zo saai is geweest als nu (want zeg nou zelf: wanneer heeft u voor het laatst naar spraakmakende radio geluisterd?).

Rob Out, aankomende kerst precies twintig jaar geleden overleden, blikte in 1995 nog eens terug op de roerige Veronica-tijden van weleer: “In de garderobe werd regelmatig door de dj’s met meiden gerotzooid. Ze maakten daarbij vaak zoveel lawaai dat de opnames in cel 3 herhaaldelijk moesten worden onderbroken, omdat de luisteraars anders het product van hun verhitte gemoederen konden horen.”

Bull Verweij, alias oom Bull, de godfather van Veronica, deed nog een grotere duit in het zakje: “Er waren ook regelmatig vechtpartijen tussen de dj’s. Dan lieten ze een wastafel vollopen en duwden een collega er met blote kont in.” Dat was eigenlijk nog redelijk onschuldig, want er gebeurden nog veel vreemdere dingen, bekende oom Bull: “Ze duwden soms niet alleen een collega-dj in een wastafel, ook met z’n kop in een plee vol stront.” Vooral op vrijdagavonden was het raak, zei hij: “Dan hielden we bij ons de wekelijkse ‘vergadering’. Het hele Veronica-zooitje kwam dan binnen. In de kelder stonden vaten jenever en ik had een pomp naar boven laten maken, anders bleef je met flessen sleuren. Iedereen zette de kraan open en de jenever spoot eruit.” En niet alleen dat: Bull liet vanuit Frankrijk ook zo’n 5000 liter rode wijn overkomen. Bull: “Die gooiden we in een put waarna de programmamakers om de beurt er een volle emmer uit konden takelen. Er werd gevochten, gelachen en gekotst, maar wát een sfeertje!”

Rob Out kon het destijds alleen maar beamen: “Bull zorgde voor een fantastische bevoorrading: whisky, wijn, wodka, jenever, bier, het kon niet op! Door die vele drank werd de sfeer vaak nogal lacherig, maar het liep nooit echt uit de hand. De dj’s verbroederden enorm op dat schip, al was het met zwaar weer vaak omroepen met een emmer voor het kotsen naast je.”

Ook seks aan boord? Out: “Via de radio nodigden we weliswaar meisjes uit om naar het schip te komen, maar kapitein Arie verbood dat: hij was de absolute baas op ons schip!”

Toch herinnerde Tineke de Nooij, nog zo’n coryfee en inmiddels 82, zich vooral ‘dat iedereen het met iedereen deed’, vooral tijdens die legendarische Veronica-borrels. Borrels zoals borrels ooit hoorden te zijn, horen we u nu al denken. Waarmee we aankomen bij de vraag van vandaag: hoe zijn uw vrijdagmiddagborrels tegenwoordig?