Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

17 jaar geëist tegen Rotterdamse 'aanslagmakelaar' (31)

De 31-jarige Rotterdammer is volgens justitie betrokken bij maar liefst 6 aanslagen in de havenstad.

aanslagmakelaar

Afbeelding ter illustratie

Rotterdam wordt geteisterd door een terreurgolf. Nog nooit vonden er in een kalenderjaar zo veel aanslagen plaats als in 2023, terwijl het nog maar oktober is. In Rotterdam alleen al waren het er tot en met augustus maar liefst 122. De nacht van maandag 25 september op dinsdag 26 september was een dieptepunt waarin het vijf keer raak was in verschillende Rotterdamse wijken.

Maar ook in 2022 vonden er een hoop aanslagen en explosies plaats in de havenstad. Justitie heeft nu 17 jaar cel geëist tegen een Rotterdammer van 31 jaar wegens betrokkenheid bij zes van die aanslagen. Hij zou een soort 'aanslagmakelaar' geweest zijn.

'Aanslagmakelaar'

"Het is aardedonker in de nacht van 5 op 6 februari 2022", schrijft het OM vandaag op haar site. "Een scooter rijdt het Piet Paaltjensplein op en even later klinkt glasgerinkel en ontploft in de keuken van een woning een handgranaat. Honderden piepkleine kogeltjes boren zich in deuren, muren en meubilair. Een man die in de woning aanwezig is raakt zwaargewond."

Volgens justitie is dit een van de in totaal zes aanslagen waarbij de Rotterdammer betrokken zou zijn. De aanslagen zouden onderdeel zijn van een drugsoorlog die voor een 'golf aan geweld' zorgde in de winter van 2022. Dat zou blijken uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), aldus het OM. Het conflict zou zijn begonnen met een geripte partij coke. De eigenaar zou z'n drugs terug willen en de 31-jarige verdachte hebben ingeschakeld om 'soldaten' te regelen om aanslagen uit te voeren en mensen af te persen.

De vermeende 'aanslagmakelaar' zou ook betrokken zijn geweest bij een aanslag met een molotovcocktail, een beschieting van een pand, de inzet van 'soldaten' en het gebruik van een 'appel' (straattaal voor handgranaat).

Het OM wil dat de Rotterdammer 17 jaar achter de tralies verdwijnt. Waarom zo lang? Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om 'nietsontziend geweld' met 'het risico op onschuldige slachtoffers'. Daarnaast zorgen de aanslagen voor angst en onveiligheid in kwetsbare straten en wijken.

Misdaad
  • OM.nl
  • adobe stock