Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Strafeis Suraj A. bekend: 12 jaar cel wegens doodrijden gezin

A. vindt zichzelf 'geen verschrikkelijke man', zei hij in de rechtszaal.

Dodelijk ongeluk

Als het aan justitie ligt, verdwijnt Suraj A. voor 12 jaar achter de tralies. De 30-jarige man wordt verdacht van het doodrijden van een jong Rotterdams gezin op tweede kerstdag 2022. Officieel luidt de aanklacht: doodslag van drie personen en rijden onder invloed.

Emoties in de rechtszaal

A. was vandaag voor het eerst aanwezig in de rechtbank. Hij werd overgebracht vanuit de Penitentiaire Inrichting (PI) Dordrecht, waar hij nu al een tijdje verblijft. Bij eerdere zittingen bleef de 30-jarige verdachte naar eigen zeggen weg vanwege de verwondingen die hij zelf opliep bij het ongeluk in december 2022.

Ook familieleden van de omgekomen Dende (35), Junior (36) en Lala (7) waren aanwezig in de rechtszaal. Geëmotioneerd richtten ze zich tot de verdachte. "Je hebt onze familie kapotgemaakt", klonk het. Evenals: "Je hebt onze hele familie kapotgemaakt".

Ook Suraj kwam aan het woord. Hij zei zich weinig te kunnen herinneren van het ongeluk (of van de uren daarvoor) en stelde dat hij zelf in 'een nachtmerrie' is beland. Verantwoordelijkheid wilde hij best nemen, maar enkel als 'betrokkene bij het ongeluk', niet als dader.

Met alcohol op door rood

Justitie eist echter niet voor niets 12 jaar cel. Volgens onderzoek jakkerde A. met snelheden tussen de 134 kilometer per uur en 170 kilometer per uur over de weg. Dit terwijl de maximum snelheid daar 80 kilometer per uur was. Vlak voor het ongeluk kreeg het Rotterdamse gezin groen licht en scheurde Suraj A. door rood. A's Volkswagen Polo raakte de auto van het gezin vol in de rechterkant. De drie gezinsleden werden daarbij uit het voertuig geslingerd. Het bleek een fatale klap.

Na het ongeluk roken agenten alcohol in de auto van verdachte Suraj A. Ook werd er een lege fles waar een alcoholhoudende drank in had gezeten in de auto aangetroffen. A. blies een promillage van 1,53 (het maximum voor ervaren bestuurders is 0,5 promille).

A. verklaarde dat hij nauwelijks drinkt. Soms een of twee drankjes (deze aantallen staan ongeveer gelijk aan 0,5 promille). Een verklaring voor de fles alcohol in de auto of zijn hoge promillage had hij niet. Naast 12 jaar cel eist het OM ook een rijontzegging van 10 jaar. Over 2 weken wordt er uitspraak gedaan in de zaak.

Nieuws
  • AD, RTL Nieuws
  • NL Beeld / Proshots