Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vijf zaken die absoluut niet mogen ontbreken in je mancave

Wij mannen gedijen nou eenmaal het beste in een habitat vol bier en vermaak.

Mancave

De mancave is een logisch fenomeen. Wanneer je gaat samenwonen met de vrouw van je dromen, is de kans immers groot dat zij een flinke vinger in de pap heeft wat betreft de inrichting. Pastelkleurtje op de muur hier, gedroogde bloemen op tafel daar. Fotolijstje met een veel te zoetsappige foto zus, knalroze kaarsenstandaard zo. En voor je het weet leef je in een vtwonen-huis.

Een plek waar de man des huizes zich terug kan trekken met zijn maten is dus geen overbodige luxe. Maar wat zijn nou de must haves voor in je mannengrot? Een overzicht.

1. Bar

Bier is liefde, bier is leven. Dat weten wij, dat weten jullie en dat weet eigenlijk elke man op deze aardkloot. Een goeie plek om je gerstenatjes te tappen is dus onmisbaar als je een plek gaat bouwen waar mannen gewoon mannen kunnen zijn. Elke handige Harrie knalt zonder al teveel moeite een degelijke houten bar in elkaar. Een paar krukken erbij, een tap en natuurlijk genoeg ruimte om z'n bier ijs- en ijskoud te zetten en klaar is Kees Harrie.

2. Scherm

In het verlengde van de bar mag ook een scherm natuurlijk niet ontbreken. Zorg ervoor dat je je internetaansluiting/tv-kabel doortrekt naar de grot, zodat je daar met een gerust hart naar de Eredivisie of Champions League kunt kijken. Een plat Oled-scherm boven de bar is ideaal, aangezien je vanaf je kruk een echt bargevoel krijgt. En dat allemaal in je eigen huis of schuur.

3. Thuisbios + console

Wie dacht dat 'ie na één scherm wel klaar was, zit er compleet naast. Want wat is een mancave zonder thuisbioscoop? Het tweede scherm mag ook wel wat groter dan degene boven de bar. Bij voorkeur tik je ergens een beamer op de kop, om films, sportwedstrijden en andere video's op af te spelen. Projecteren kan rechtstreeks op een (witte) muur of op een speciaal projectiescherm. En wil je dat échte bioscoopgevoel in huis halen, schaf dan vooral een of twee rijen (tweedehands) bioscoopstoeltjes aan. Die worden regelmatig in rijen van twee of drie online aangeboden.

Bonustip: sluit een console (PlayStation, Xbox of Nintendo) aan op je scherm. Niks is fijner dan iemand inmaken met een potje Fifa op een loeigroot scherm.

4. Luxe afwerking

Een mancave hoeft in 2023 niet meer een aftands hok te zijn. De bioscoopstoelen zijn daar een goed voorbeeld van. Dat staat toch nét wat beter dan een versleten bankje. Een andere suggestie: installeer een stalen binnendeur. Zo geef je de ruimte een luxe, maar tegelijkertijd ook een industriële look (ook uitermate geschikt voor in de woonkamer of in andere delen van het huis).

Als entree, maar ook als perfecte manier om de ruimte op te splitsen in meerdere gedeeltes (bios, bar, et cetera), kun je ook stalen schuifdeuren plaatsen. Met de glazen varianten voorkom je bovendien dat het een donker hok wordt. Via Schuifdeurexpert.nl heb je ze binnen no time in huis (3 à 7 werkdagen), en tik je voor stalen deuren inclusief kozijn maar 599 euro af. Ter illustratie: bij veel andere partijen vragen al snel twee of drie keer zoveel.

Een andere suggestie om de boel een luxe uitstraling te geven, is het installeren van de juiste sfeerverlichting. Werk de verlichting en alle bedrading vervolgens weg in de muren, zodat je mancave er strak en gelikt uitziet.

5. Meer vermaak

Mocht je de ruimte ervoor hebben, zet dan vooral nog een pinball-machine of arcadekast neer. Niks is mooier dan een stukje competitie. Vooral als er drank vloeit. Records blijven staan, zodat er tijdens de volgende relaxsessie weer pogingen gedaan kunnen worden om de leider van de troon te stoten. Meer fan van analoog vermaak? Een dartbordje is zo opgehangen. Zorg alleen wel voor een achtergrond die tegen een stootje kan.

Lifestyle
  • Unsplash