Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oud-wielrenster en olympisch kampioene Leontien van Moorsel: ‘Ik heb acht jaar van m’n leven weggegooid’

Leontien van Moorsel (53) won bijna alles wat er te winnen viel bij het wielrennen en zat sinds het beëindigen van haar sportcarrière in 2004 bepaald niet stil. Ze volgt op de voet de Tour de France en de Tour de France Femmes, waar de coronamaatregelen en mondkapjes weer terug zijn. “Op het moment dat een renner positief test en zich niet lekker voelt, moeten we die renner uit de koers halen.”

Leontien

Als je naar de Tour de France kijkt, lijkt het wel of we twee jaar terug zijn in de tijd met een strikt coronaprotocol en mondkapjes. Eerder verliet Remco Evenepoel de Giro d’Italia al vanwege een positieve test, terwijl hij aan de leiding ging. Vind je dat overdreven?
“Het is goed dat ze dat gedaan hebben, want corona is toch een virus en op het moment dat je een virus bij je draagt, is dat een teken dat er iets in dat lichaam gaande is. Ik vind: de Tour is het belangrijkste sportevenement van het jaar, maar je leven is toch nog iets belangrijker.”

Is dat toch niet wat overtrokken? Het merendeel van de positieve uitslagen komt naar voren door routinetesten. De renners hoeven daar geen klachten voor te hebben.
“Ja, maar als je kijkt naar Remco Evenepoel, die presteerde echt mega onder zijn niveau. Die reed al een mindere tijd en toen testte hij op corona. Wat moet je dan? Hem met een ziek lijf door laten rijden?”

Bauke Mollema vindt van wel, want hij zei in De Telegraaf: “Ik ben nooit echt bang geweest voor corona. In de Ronde van het Baskenland heb ik me ook slecht gevoeld, maar ik weet niet of het corona was. Ik heb me ook niet getest. Als je echt ziek bent, moet je naar huis gaan. Maar als een ploegmaat van mij corona heeft en hij voelt zich prima, mag hij van mij gewoon lekker verder fietsen. Ik zou me er geen seconde druk om maken.”
“Kennen we het verhaal van Connie Meijer nog, die met een verwaarloosde griep meedeed aan een criterium in Naaldwijk? Die heeft in 1988 wel het leven gelaten door een hartstilstand die werd veroorzaakt door die verwaarloosde griep. Is dat dan wat we willen?”

Maar als je echt griep hebt en je bent er echt ziek van, is dat wat anders dan als je alleen positief test en je hebt geen of weinig klachten van corona. Je zegt ook dat Evenepoel mega onder zijn niveau presteerde, maar toch stond hij wel eerste in de Giro.
“Ja, dat is waar. Ik vind dit een heel moeilijke, hoor. Ik heb nog steeds dat beeld op mijn netvlies staan van Connie Meijer. En ik ben natuurlijk zelf ook doorgegaan terwijl ik zwaar ziek was met een eetstoornis, dus ik had liever ook dat ze voor mijn gezondheid hadden gekozen. En niet voor de overwinning in de Tour de France. Ik heb al met één been voor die poort gestaan. Ik gun niemand dat.”

‘Ik ging door terwijl ik zwaar ziek was. Ik had liever dat ze voor mijn gezondheid hadden gekozen. En niet voor de overwinning in de Tour. Ik heb met één been voor de poort gestaan’

Denk je dat corona nog steeds even gevaarlijk kan zijn als drie jaar geleden?
“Nee, dat zeg ik niet. Maar ik vind wel dat we heel goed moeten observeren, want bij de een is corona heftiger dan bij de ander. En ik vind wel, op het moment dat iemand zich niet lekker voelt, dan moet je niet een renner door laten gaan. Renners willen niets liever dan gewoon doorgaan. Jij moet als leiding en medicus renners goed blijven observeren en als je denkt: nu is het niet meer verantwoord, dan moet jij als arts toch de beslissing nemen, hoe moeilijk dat voor een ploeg ook is. Maar ik zeg niet dat iedereen die positief test op corona, eruit moet. Ik zeg: op het moment dat iemand positief test en die voelt zich niet lekker, dan vind ik dat we renners uit de koers moeten halen. Bij mij hebben ze dat niet gedaan en ik heb acht jaar van mijn leven weggegooid. Ik denk dat ik dat ook mag zeggen.”

Maar anorexia is natuurlijk wel wat anders dan een coronavirus.
“We moeten toch altijd voor de gezondheid van de renner gaan? Oké, dan nemen we Mollema niet tegen zichzelf in bescherming en die gaat dan rijden met griep, krijgt een hartstilstand en pleurt van zijn fiets af. Moeten we dat dan willen met elkaar? Ik gun dat Mollema niet hoor. Ik heb corona gehad en ik ben nog nooit zo ziek geweest. Ik heb echt veertien dagen om mijn moeder lopen gillen. Echt, ik was zó verrot. Ik kon amper van de bank komen. Ik kon amper op mijn fiets stappen. Ik had nog eens niet kúnnen fietsen. Ik had 40 graden koorts en mijn hoofd knalde echt uit elkaar. Dan moet je gewoon uit de koers. Dan heb je ook geen andere keus. Ik was echt gewoon doodziek.”

Dan is het duidelijk, maar als een renner weinig klachten heeft?
“Met een beetje een snotneus kan je gewoon fietsen. Dan huppakee, even je neus links en rechts leegmaken en door.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Wat vind je verder van dat coronaprotocol bij de Tour?
“Sowieso vind ik het wel goed om de toeschouwers een beetje bij de renners vandaan te houden. Renners worden steeds vatbaarder voor van alles, want ze zijn steeds afgetrainder. Op het moment dat ik heel afgetraind was en ik kwam steeds beter in vorm, zat ik ook een beetje tegen ziek zijn aan, zo voelde dat. Ik denk daarom dat het op zich niet zo heel erg is om ook andere ziektes te voorkomen.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • Clemens Rikken