Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amsterdam op scherp: bijna 20 scholen bedreigd

Een reeks bedreigingen houdt de gemoederen flink bezig in Amsterdam.

School

Afbeelding boven ter illustratie

Eerst ontving basisschool Spinoza20first in Amsterdam-Oost bedreigende berichten. De politie kreeg dinsdagavond een melding binnen van een bedreiging die via het social mediaplatform Snapchat verstuurd zou zijn. Naar aanleiding daarvan werd een dag later een 14-jarige jongen aangehouden. Daarna werd bekend dat Basisschool De Notenkraker haar deuren donderdag gesloten houdt. Wederom zou er sprake zijn van een bedreiging via Snapchat.

Of de twee situaties iets met elkaar te maken hebben, is nog niet te zeggen, maar inmiddels lijkt het fenomeen zich als een olievlek door de hoofdstad te verspreiden. De Amsterdamse driehoek (politie, OM en burgemeester) heeft bevestigd dat het om "richting de twintig scholen" gaat. In de dreigende berichten zou worden gesteld dat de scholen doelwit zijn voor een schietpartij. Er zijn echter geen aanwijzingen dat de dreigingen reëel zijn.

Copycats

In een verklaring zegt de Amsterdamse driehoek dat er mogelijk sprake is van na-apers. Uit een verklaring: "Daders kopiëren elkaar in dit geval en halen een misplaatste grap uit die verstrekkende gevolgen heeft voor leerlingen, hun ouders, leraren en schoolbesturen. Tegelijk zijn alle instanties alert, omdat er nooit met zekerheid kan worden uitgesloten dat er iets ernstigers aan de hand is."

De politie adviseert alle scholen om gewoon open te blijven. Ondertussen wordt er onderzoek gedaan om de daders te achterhalen.

Nieuws
  • Hart van Nederland, de Telegraaf
  • Adobe Stock