'Prostitutie, drugs en vechtpartijen: meer heftige incidenten op middelbare scholen', kopt RTL vandaag. Nieuw onderzoek naar veiligheidsmeldingen en gesprekken met de Onderwijsinspectie, onderwijsexperts, schooldirecteuren en leraren leggen meerdere pijnlijke kwesties bloot.
Zo is er de afgelopen vier maanden een explosie van veiligheidsmeldingen geweest. Dat aantal is in de afgelopen twee jaar zelfs verdrievoudigd. Het gaat om zowel fysieke als sociale veiligheid. RTL Nieuws baseert de constateringen op basis van cijfers van de Onderwijsinspectie, die de meldingen van zo'n 1200 middelbare scholen bijhoudt.
Wapens, drugs en meer ellende
Directeur voortgezet onderwijs van de Onderwijsinspectie Rutger Pol noemt het een 'zorgelijke ontwikkeling'. Niet op de laatste plaats omdat de heftigheid van de incidenten ook lijkt toe te nemen. Pol legt uit dat ruzies vaker escaleren en er vaker sprake is van letsel en wapenbezit.
Enkele experts stellen zelfs dat de 'straatcultuur' onze scholen binnenwandelt. Op die manier krijgt criminaliteit voet aan wal binnen de muren van Nederlandse middelbare scholen.
Als voorbeeld wordt genoemd dat sommige scholen overdag hun deuren gesloten moeten houden, omdat drugsdealers anders hun weg naar binnen weten te vinden. Andere schrijnende anekdotes die worden genoemd zijn prostitutie in de schooltoiletten en leden van rivaliserende bendes die op school een gebiedsverbod hebben gekregen. Anders zouden de leden elkaar aanvliegen.
Niet goed voorbereid
RTL sprak ook met criminoloog Jennifer van den Broek, die onderzoek deed naar criminaliteit op scholen. Zij geeft aan dat scholen niet goed voorbereid zijn op zaken als drugshandel, geweld en andere vormen van criminaliteit. Uit een enquête onder duizend leraren en medewerkers blijkt dat 1 op de 5 ondervraagden aangeeft dat criminelen leerlingen ronselen op scholen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer dealers 'gratis' drugs uitdelen. Leerlingen zouden die dan later alsnog moeten betalen. Niet door geld te overhandigen, maar door klusjes op te knappen.
Uit dezelfde enquête blijkt dat scholen te weinig voorlichting geven over criminaliteit en geweld binnen het schoolgebouw.
- RTL Nieuws
- Adobe Stock