Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Joran van der Sloot max. 2 jaar in de VS, daarna terug naar 'de hel op aarde'

Van der Sloot wordt tijdelijk door Peru uitgeleverd aan de VS. Daar zal hij naar verwachting maximaal twee jaar verblijven, aldus persbureau AP op vrijdagochtend.

Joran van der Sloot

Donderdag 11 mei werd bekend dat Joran van der Sloot door Peru wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar wordt Van der Sloot vervolgd voor afpersing en fraude: Joran zou de familie van de sinds 2005 verdwenen Natalee Holloway de locatie van haar lichaam beloofd hebben in ruil voor 250.000 dollar. Naar verluidt betaalde de familie hem 25.000 als aanbetaling, waarna de Nederlander verdween. In de VS willen ze Van der Sloot daarom graag voor het bankje hebben.

Het gaat om een tijdelijke uitlevering, waarbij maximaal twee jaar wordt uitgetrokken voor het strafproces, aldus een gerechtelijke uitspraak van het Hooggerechtshof van Peru. Dat schrijft het Amerikaanse persbureau AP.

Na die twee jaar keert Joran - veroordeling of niet - weer terug naar de beruchte Peruaanse Challapalca-gevangenis. Daar zit de Nederlanders in ieder geval tot 2045 vast voor de moord op Stephany Flores in 2010 en drugssmokkel in de Juliaca-bajes. Mocht Van der Sloot in de VS veroordeeld worden voor afpersing en/of fraude, dan moet hij die straf (max. 25 jaar) uitzitten als zijn tijd in de Peruaanse cel erop zit.

Natalee Holloway

In 2005 verdween de toen 18-jarige Natalee Holloway op Aruba, waar Van der Sloot op dat moment woonde. De Amerikaanse studente werd voor het laatst gezien toen ze een bar verliet met de Nederlander. Natalee werd nooit gevonden en Van der Sloot - ondanks de verborgen camera-acties van Peter R. de Vries - nooit veroordeeld. Wel geldt hij nog altijd als de hoofdverdachte in deze zaak.

Exact vijf jaar na de verdwijning van Natalee werd het levenloze lichaam van Staphany Flores aangetroffen in een hotelkamer in Lima. Al snel werd duidelijk dat de 21-jarige Flores vermoord was door Van der Sloot. De Nederlander bekende de brute daad ook en werd veroordeeld tot 28 jaar cel. Daar kwamen later nog wat jaartjes bij wegens drugssmokkel binnen de gevangenis. Tel daarbij op: de jaren die hij mogelijk krijgt voor afpersing en fraude in de Holloway-zaak, en het is nog maar de vraag of Van der Sloot ooit nog op vrije voeten komt.

Misdaad
  • AD, AP
  • Adobe Stock, Iurii Gagarin