Pacman (1980)
Online games waren in die jaren niet zo vanzelfsprekend als nu - want niet mogelijk. Toch werd er begin jaren '80 een klein voorschot op de smartphone genomen qua 'onderweg gamen': er verschenen zakcomputerspelletjes op batterijen. Miniversies van bijvoorbeeld Pacman, het zo aanstekelijke tafereel met het onverzadigbare happertje dat achternagezeten wordt door spoken in een doolhof. Dit speel je nu op Jopi.com, maar in de tijd van atoomdreiging, schoudervullingen en de hits van Wham! had elke schoolgaande jongere wel een computerspelletje bij zich. Je kon er verder niks mee, maar ook toen vormden ze een bron van ergernis voor onderwijzend personeel.
Pong (1972)
Een regelrechte Atari-hit was Pong, een soort tennisspel waarvoor je graag een hele avond doorbracht bij die ene fortuinlijke buurjongen die in het bezit was van een Atari: het nieuwste van het nieuwste. Deze game bestond uit niet meer dan twee streepjes die als rackets dienden en een balletje, maar kluisterde de jeugd massaal aan het scherm. Vroeg of laat kwam je moeder informeren of het geen tijd was om naar huis te komen.
Space Invaders (1973)
Schieten op vijandige UFO's was al in de jaren '70 populair. Terwijl papa en mama in de zitkuil zaten en bespraken of een kurkwand geen leuk idee zou zijn in het toch al zo bruine interieur, haastte jij je na schooltijd naar je kamer om te kijken of je nu eindelijk eens een fatsoenlijk puntenrecord kon vestigen. Je had een tank die alleen naar links en rechts kon bewegen. Je hield je vinger onafgebroken op de fire-knop en zag zowel het voertuig als de beschermende obstakels steeds verder afbrokkelen. De geluiden waren spectaculair voor die tijd. Oké, nog één potje dan. Space Invaders wordt nog steeds online aangeboden.
Patience/Solitaire (1987)
Het spelletje dat je opa analoog oftewel met een echt kaartspel deed (en stiekem vals speelde), kon pas op de computer in 1987. Als je niet werd afgeleid door de glasnost & perestrojka van Michail Gorbatsjov, de indrukwekkende zegetocht in Europa van Ajax tijdens Johan Cruijffs trainersdebuut of de zinnenprikkelende bikini van de Italiaanse Sabrina in Boys, speelde je Patience dan wel Solitaire op de computer. Hier was en is smokkelen geen optie. Het verschil met veel andere games is dat het relatief rustgevend werkt. Eigenlijk dient de frustratie zich juist pas aan als het te makkelijk gaat.
Tetris (1984)
Iets eerder kwam Tetris op de markt. Het wiskundig-getinte spelletje waarbij je verschillende blokjes zo secuur mogelijk laat neerdalen en hoopt dat de stapel niet te hoog wordt. Het werd zelfs een uitdrukking. Een busje efficiënt inladen van of kast inruimen wordt nog altijd 'tetrissen' genoemd. Je hoeft tijdens een potje Tetris geen verhitte gevechten aan te gaan, maar soms voelt dat wel zo: jij tegen die vermaledijde blokjes.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner
- Pexels