Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Deze game-chicks staan echt hun mannetje

Deze game-chicks staan echt hun mannetje

De wereld van het gamen werd lang tijd vrijwel alleen bewoond door mannen en jongens. Computerspelletjes spelen werd als ‘niet erg vrouwelijk’ gezien. Maar inmiddels gamen de dames behoorlijk mee. Mathia Koolhout (29) en Femke Hugens (25) kregen op Twitch een behoorlijke schare volgers. Nu het platform de diensten steeds verder uitbreidt, doen de twee dames dat ook. Inmiddels streamen ze ook live hun dagelijkse belevenissen de huiskamers van hun volgers in.

In een Gelders dorpje woont Mathia Koolhout. Sinds drie jaar zou je haar professioneel streamer kunnen noemen, ze leeft van wat dat haar aan inkomsten oplevert. Op het internetplatform speelt ze games, maar laat ze volgers ook meekijken op de tennisbaan of tijdens het koken. Femke Hugens is ook gamer/ streamer op Twitch. Voor het interview is ze speciaal naar Mathia gekomen om het ons westerlingen iets makkelijker te maken. Ze is namelijk Limburgse. Als bedankje voor die inspanning vraag ik haar pesterig driemaal wat nou toch die derde letter in haar achternaam is. Ze kan er om lachen, terwijl ze die derde keer een zo hard mogelijke g langs haar keel schraapt. 10 jaar oud was ze toen ze het gamen ontdekte. “Mijn pa was een technisch mannetje. Dus de computer stond bij ons in de huiskamer. Ik begon met Sims, maar al snel speelde ik ook Grand Theft Auto. Ik was helemaal gek van gamen. Bleef zomers als het warm was zelfs binnen om te gamen.”

Met een knipoog herstelt ze die laatste zin enigszins: “Ik kwam ook wel buiten, hoor. Sloot me niet op binnen. Zo was het nu ook weer niet. Maar gamen was wel mijn grote passie.”

In 2016 sloot ze zich aan bij Twitch, onder de naam Fems. Destijds was dat nog een plek waar gamers elkaar vonden en samen online-spellen speelden. “Vier jaar lang was ik daar op die manier aan het gamen. Twitch begin toen te verbreden. Mensen gingen ook andere content streamen. Daar begon ik een jaar geleden ook mee.

Nou ja, dat sloeg best aan.”

Het gamen en online streamen beperkte haar leven niet, sterker het verrijkte het eerder. “Ik heb veel vrienden online. Bovendien heb ik last van een lichte angststoornis. Niet zo ernstig dat die mijn leven bepaalt, hoor. Maar soms maak ik kleine problemen groot. Door het streamen is dat minder geworden en heb ik er amper nog last van.”

Onlangs streamde Mathia 250 uur aan één stuk door. 'Ik wilde gewoon eens zien of ik dat zou volhouden. Ja, dus. Ik had zelfs wel langer kunnen doorgaan'

Ze is per week rond de twaalf uur online te vinden en streamt om de dag. In haar streams speelt ze nog steeds vaak games. Maar ook danst ze. “Ik heb vroeger altijd gedanst en vind dat gewoon leuk om te doen.”

Inmiddels heeft ze ook een IRLbackpack gekocht die het mogelijk maakt vrijwel overal live vanaf locatie te streamen. “Zo had ik een tijdje terug met mijn vriend een vliegtuigje gehuurd, met piloot uiteraard, om boven Texel een rondje te vliegen. En die vlucht heb ik ook live gestreamd. Dat sloeg wel aan.” Voor haar is het een bijbaantje. “Ik werk als webdesigner, dit doe ik erbij.

Maar het levert me wel inkomsten op. Al investeer ik veel van die inkomsten ook weer in betere apparatuur voor het streamen.”

Mathia is druk in de weer met het kasteel van Harry Potter.

Die inkomsten krijgt ze van sponsors, maar ook van het publiek dat haar streams bekijkt. Soms worden ze abonnee voor een bedrag van rond de 5 euro per maand, soms geven ze gewoon wat geld.

CSI-agente

Mathia, die overigens niet alleen goed kan gamen. maar ook een prima bak koffie kan zetten, is aangeschoven en weerlegt mijn vergelijking dat ze eigenlijk dames zijn die populair zijn in de kroeg en van iedereen iets te drinken krijgen. “Nee, als je het daarmee wilt vergelijken dan zijn we eerder de serveersters die alle bezoekers kennen en de sfeer erin houden en af en toe een leuke fooi krijgen.

Want zo zie ik het. Wij zijn aan het werk, we entertainen onze kijkers min of meer. Ik hou de boel aan de gang. En binnen Twitch is er ook echt een cultuur dat mensen je daar iets voor willen geven. Met het idee dat jij ze drie leuke uren hebt bezorgd.” Mathia leeft van het streamen.

Maar ook zij heeft haar oorspronkelijke content, het gamen, inmiddels aangevuld met vele andere soorten streams. Zo neemt ze haar volgers tegenwoordig ook weleens mee naar de tennisbaan. “Dat gebeurde eigenlijk toevallig. Twee vriendinnen kwamen vragen of ik mee ging tennissen en ik zat net te streamen. Toen dacht ik, nou dan stream ik gewoon verder vanaf de tennisbaan. Daar werd positief op gereageerd, dus doe ik dat nu vaker.”

Al is het momenteel wat moeilijk om tegenstanders te vinden. “Al mijn vriendinnen zijn opeens zwanger, haha.”

Ook bij Mathia begon het dus met gamen. “Ik had een zeven jaar oudere broer en keek altijd mee met hem als hij ging gamen. Lang vond ik dat eigenlijk leuker, want hij was beter. Ik keek liever hoe hij een spel uitspeelde dan dat ik zelf ergens halverwege crashte.” Maar gaandeweg werd ze handiger en beter. En terwijl ze in het werkelijke leven afstudeerde als plantaardig biotechnicus, maakte ze steeds meer furore als gamer.

“Eerst wilde ik zo’n CSI-agente worden. Maar gaandeweg vond ik planten toch leuker.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Lifestyle
  • Sander Boer en Angelique Theunissen